„Мисълта има колосален енергиен заряд. Представете си каква може да е силата на разрушителната мисъл! И ще пострада на първо място онзи, комуто тя принадлежи.“

(Seated Peasant Woman, c.1880 by Camille Pissarro)

~ Енергия и здраве

„Лоша“ и „добра“ енергия 

Вероятно неведнъж сте чували хората да казват: „той има лоша енергия“. Струва ви се, че това са глупости. Смятате, че хората не могат да обяснят смислено какво представлява енергията и често я използват в разговорите си без особена необходимост, просто за да изглеждат по-умни и модерни. Видите ли какъв съм, не изоставам от времето, зная думата „енергия“ и умея да я използвам. И наистина, няма нищо по-лесно от това да се обясни поведението на всеки груб и неприятен човек с „лоша“ енергия – умно и модерно, нали? 

Струва ви се, че е работа на физиците да говорят за енергия. Не сте съвсем прави. Случвало ли ви се е да усещате с гърба си, че някой се е втренчил във вас? Обръщате се и действително улавяте погледа му. Какво е това? Защо сте почувствали погледа на човека, нали не ви викал и не се е докоснал до вас? Това е дело на енергията, която ни заобикаля. 

Или например ситуация, когато сте изпитвали голяма радост. Какви усещания си спомняте? Лекота, прилив на сили, желание за живот. И обратното – когато ви се е случвало нещо много неприятно, ви се е струвало, че силите ви напускат, нищо не ви спори. 

Откъде знам това ли? Това се случва на всички, включително и на мен. Тук също има пръст енергията, по-точно нейната липса. Как става така? 

~ Човекът е енергийно същество 

Всеки жив организъм притежава енергиен потенциал, така е във Вселената, в която се намира нашата планета. Всеки от нас трябва да живее в хармония с нея, т.е. да получава толкова енергия, колкото е необходимо на здравия човек, и да не нарушава съществуващото равновесие с енергията на разрушителите емоции и негативните мисли. 

Всеки жив организъм може да въздейства върху околния свят със собствената си енергия. Безспорно със съществуването си човекът влияе на природата, животните и растенията. Навярно сте чували, че градинарите, които обичат растенията, получават удивителни резултати. За такива майстори казват, че имат „златни ръце“. До каквото се докоснат, дори да е почерняла главня, непременно ще напъпи и ще цъфне. 

~ Цветята усещат добрите хора  

Познавам една жена, която твори чудеса с лалета. Не, не е магьосница. Тя буквално убеждава лалетата си да цъфтят. 

Голяма работа, ще кажете, и у нас на вилата цъфтят лалета. Да, разбира се, но през лятото. А нейните лалета цъфтят цяла година, дори през зимата. И не в оранжерия, а в обикновен градски апартамент! И моята позната не живее на юг, където зимата е мека, а в Петербург, където зимите са люти - термометърът пада под минус 20 градуса! Тя говори с тях, шепне им нещо си, усмихва им се, а те цъфтят ли, цъфтят. 

По принцип такива хора имат голям положителен енергиен потенциал. Същото може да се каже и за онези, които обичат да работят с животните. И с хората, разбира се. 

~ Енергийно въздействие върху здравето 

Естествено, прекрасно е да отглеждаш екзотични растения и да другаруваш с животните, но енергийните способности на човека не се ограничават с това. 

От древността са известни всякакви знахари, които са лекували хората и са решавали проблемите им. И са го правили не с аспирин и с антибиотици. Лекували са с енергия, т.е. въздействали са енергийно върху пациентите си, макар че тогава не са познавали тази дума. Не вярвате в тези „дивотии“ и смятате, че са остатъци от миналото ли? А защо тогава хората са оздравявали? Защо животът им се е оправял? Защо са вярвали на знахарите? Не са били толкова големи глупаци, нали? Научно е доказано, че взаимодействието между знахаря и пациента му става на енергийно ниво. 

Биофизичните изследвания през последните 50-60 години доказаха, че природата на енергийното въздействие върху болния орган има характер на електромагнитно излъчване. Същността на въздействието е енергиен сигнал, изпратен в проблемната област. Това, което ние наричаме сила на въображението, на мисълта. Реакцията на организма вследствие на енергийния сигнал става на клетъчно ниво. Тоест ние с вас сме правили само това – възстановявали сме енергийния си баланс. Само че не сме го наричали така. 

~ Кратки сведения за енергийното устройство на човека 

Какво представлява енергията, която ни заобикаля, как изглежда, как въздейства върху нас? Съществуват няколко гледни точки какво представлява енергийната структура на човека. Най-често я описват като обвивка около тялото, която прилича на сфера или елипса. Енергийната обвивка може да бъде с розов, жълт, лимонен, дори светлосин или златист цвят. Това зависи от степента на интелектуалното и духовното развитие, от здравословното състояние, от емоционалния фон и от множество други моменти, присъщи на конкретния човек. 

Енергийната обвивка на здравия човек се саморегулира. Не се замисляте как дишате, докато сте здрави и дихателната ви система работи автоматично. Едва когато се разболеете, разбирате как сте дишали, защото обичайният ритъм на дишането се нарушава. Нещо подобно става и с енергийната обвивка. Докато всичко е наред, вие изобщо не се сещате за нея — енергообменът става автоматично. Но щом се появи проблем, оставате без сили, започват болести и т.н. 

~ Причините за нарушаване целостта на енергийната обвивка 

Такава причина може да бъде например човешката мисъл. Ако тя е негативна, действително може да окаже сериозно разрушително въздействие върху енергийната обвивка. Ето защо заради собственото си здраве се старайте да се въздържате от мисли с негативен заряд. Вие самите знаете, че с подобни мисли се живее тежко. Да не говорим за емоционалните изказвания от рода на: „Бъди проклет“, „Да пукнеш дано“, които понякога сами излитат от устата ни. Старайте се да не допускате подобни „сривове“. Повярвайте, те са вредни за вас самите. 

Случвало ли ви се е да се ругаете: „Ама че съм глупак!“, „Голяма идиотка съм!“ и то за някаква глупост? Сигурно ви се е случвало. Бихте могли да премълчите, но не – обидите се сипят по пълна програма. На всичкото отгоре се радвате – какъв съм самокритичен. 

Подобни изказвания обаче могат да нанесат сериозна реда на вашата енергетика, да станат причина за енергиен дисбаланс. Знаете принципа на бумеранга, нали? Положителният или отрицателният енергиен заряд се връща при вас, защото вашата енергия е свързана с вас. Ако наоколо има близки вам хора, дори да не сте кръвни роднини, той засяга и тях. 

Ето защо принципите на нашата школа ни убеждават да не допускаме негативни мисли за себе си. Никога, дори мислено не се унижавайте. 

Мисълта има колосален енергиен заряд. Представете си каква може да е силата на разрушителната мисъл! И ще пострада на първо място онзи, комуто тя принадлежи. 

„Не копай гроб другиму – сам ще паднеш в него!“. Колко пъти хората са се убеждавали в правотата на тези думи, но въпреки това непрекъснато се стремят да обидят ближния. А цялото зло, независимо дали е негативна мисъл или постъпка, се връща като бумеранг пак при нас. И носи болести и множество проблеми. 

~ Управляване на мисловната енергия 

Мисълта е управляема енергия. Ако се научите да работите с мисълта, ще можете да влияете на енергетиката, а следователно и на здравето си. Енергията на организма винаги следва съзнанието, мисълта. Много неща зависят от вас самите. 

Безсмислено е да седите и да чакате подаръци от живота, така можете да си седите до дълбока старост, без да ги дочакате. А на всичкото отгоре въздишате и мърморите: „Не ми върви!“ Това са глупости  всеки сам върви! Така че вземайте се в ръце и сами създавайте съдбата си. 

Като премахнете негативните мисли и образи, автоматично премахвате причините за болестите си! 

Можете да обиколите всички лекари в поликлиниката, да изгълтате всички предписани ви хапчета и да изпълните всички процедури, но всичко това няма да даде резултат, ако не се отървете от дълбоко вкоренените във вас негативни мисли. Те, като удобно настанил се паразит, с наслада ще изгълтат всички лекарства и няма да им приседне, защото негативната мисъл не може да се победи с хапче. А непременно трябва да се победи!

От: „Десетте златни правила на щастието“, Юрий Хван, изд. „НСМ Медиа“, 2011 г.
Картина: Seated Peasant Woman, c.1880 by Camille Pissarro; chinaoilpaintinggallery