„Боровинките са най-полезната за мозъка храна, която съществува.“
(Still Life Apples and Grapes by Claude Monet, 1880)
~ Превърнете яденето на плодове в навик
Плодовете имат свойството да успокояват надбъбречните жлези, да укрепват ендокринната и сърдечносъдовата система и да възстановяват черния дроб и мозъка. Никоя друга храна - или хапче - не въздейства така благотворно на телесните функции като плодовете. Плодовете обогатяват тялото по начини, които учените все още не са започнали да проумяват. Те са ни абсолютно необходими.
Човек не може да функционира нормално без глюкоза - простата захар, до която тялото разгражда храните. Глюкозата захранва мозъка, нервната система и клетките в цялото тяло!
Ако сте спортист или пък майка, която жонглира между къщната работа и офиса, знайте, че животинските протеини, ядките и зеленчуците не могат да ви дадат всичко необходимо! Нуждаете се и от захар, а най-добрият източник на захар са плодовете. Ако се опитате да изключите напълно захарта от менюто си, рано или късно тялото ще ви „надхитри“, като ви принуди да изядете нещо сладко, защото всичките му мускули се хранят с глюкоза. И има голям шанс да се нахвърлите върху тестени изделия, паста или блокче шоколад. Далеч по-полезно е да си изградите навика ежедневно да консумирате плодове. Те ще утолят желанието ви за сладко и ще се отразят идеално на здравето ви.
Най-добре е да ядете плодовете самостоятелно или в комбинация със сурови зеленчуци, за предпочитане листни, защото стомахът смила тези храни доста бързо и лесно, за разлика от протеините, мазнините, сложните въглехидрати и топлинно обработените зеленчуци, за които му е нужно повече време. Ако към този по-трудносмилаем микс добавите и плодове, те по принуда ще се застоят в стомашно-чревния тракт, където може да предизвикат газове и други не толкова сериозни смущения, което на свой ред може да ви откаже от яденето на плодове. А това вече ще бъде ужасно. Затова се постарайте да ядете плодовете самостоятелно или заедно с листни зеленчуци, като най-рано един час след това може да хапнете друга храна.
~ Плодовете като средство против болестите
Почти всички традиционни и алтернативни лекари предупреждават пациентите си да избягват рафинираната захар, защото ракът потенциално се храни от нея. Това е отличен съвет. Проблемът е, че те често ви съветват да избягвате и плодовете заради тяхното съдържание на захар. Но плодовете не подхранват рака. Те са антиканцерогенни. В действителност те се сражават с рака по-ефективно от която и да било друга храна. Всеки болен от рак, който се откаже от плодовете, се отказва от най-силното си естествено оръжие срещу болестта.
Зеленчуците също се сражават с рака, но ефективността им се равнява само на около една четвърт от тази на плодовете. Ако лекарите настояват да се откажете изцяло от плодовете, за да компенсирате липсата, трябва четворно да увеличите приема на зеленчуци. Имайте предвид, че по ирония на съдбата ракът (и другите болести) се храни с всичко друго, което не е плод или зеленчук.
Ракът не се храни с плодовата захар, която съдържа основни компоненти като полифеноли - ресвератрол и други антиоксиданти. Те не могат да бъдат изолирани от нея и действат заедно, в екип. Изследванията, които показват, че ракът се храни от захарта, са правени върху сукрозата и високофруктозния царевичен сироп. Все още не са правени изследвания върху плодове или върху болшинството храни, които наистина благоприятстват развитието на рака. Но слуховете за вредата от плодовете всяват страх у много хора и потенциално им пречат да вземат превантивни мерки срещу рака и други болести.
Плодовете не само ви предпазват от рака, но и убиват всички видове вируси и бактерии. Определени плодове - като бананите, горските боровинки, ябълките и папаята - са сред най-мощните естествени унищожители на вирусите.
Плодовете са насъщни за здравето на червата, а оттам и за функциите на имунната система. Ябълковият пектин, кората, пулпата и фибрите на смокините и фурмите например са изключително ефективни в изтребването на всички чужди за чревния тракт организми, в това число на гъбичките, глистите и други паразити.
Друга популярна заблуда е, че плодовата захар натоварва черния дроб. Това не може да бъде по-далеч от истината и показва, че нещо наистина куца в системата на медицината. Изразът „затлъстяване на черния дроб“ звучи ли ви като резултат от плодова захар? Не. Парчето плод, което повечето американци хапват от време на време, не е причина за болестите и разстройствата на черния дроб, които добиват нечуван ръст.
Както предполага самото име, затлъстелият черен дроб е резултат от консумацията на мазнини. Почти всички чернодробни болести се дължат на протеините и мазнините, които са основна храна за вирусите. Въпросът е там, че много мазни храни са богати и на лоши захари. И тук не става дума само за отявлено сладките храни (като кексчетата и сладоледа), но и за пълномасленото мляко (което е комбинация от масло и лактоза), хамбургера (който е комбинация от животински мазнини и въглехидрати) и пържените картофи (обилно напоени с мазнина) с кетчуп (който е пълен със захар). Незнайно как медиците са добили погрешното впечатление, че плодовете вредят на черния дроб, защото съдържат натурална захар.
Най-добрият начин да подобрите състоянието на човек, който страда от заболяване на черния дроб и/или хепатит С, е да го храните само с плодове и зеленчуци. Това е ключът към неговото оздравяване. Плодовете предпазват черния дроб, като му осигуряват необходимия глюкозен резерв, за да функционира нормално, да отблъсква болестите и да стабилизира нивата на кръвната захар.
Всички трябва да ни е грижа и трябва да защитаваме плодовете, защото те са жизненоважни за здравето ни. Задължително е жените да ядат достатъчно плодове, за да избегнат умората, рака, туморите, вирусите, тазовата възпалителна болест, синдрома на поликистозните яйчници и други болести. Важно е за бъдещето на децата ни, които в момента са облъчвани с посланието да не ядат плодове. Ако искате да съсипете черния дроб, бъбреците и панкреаса си, послушайте докторите и яжте богати на протеини - и следователно на мазнини - храни и елиминирайте плодовата захар. Плодовете са съществена част от оздравителния процес!
~ Плодовете като извор на младостта
Дълголетието е широко обсъждана тема в момента. Всеки иска да узнае тайната как да живее по-дълго. И в същото време хората са заслепени от пропагандата против захарта, която им пречи да видят истината. От малкото храни, които са ни останали на планетата, има само една група, която може да ни осигури по-дълъг живот. Вероятно вече се досетихте коя е тя - плодовете.
Болестта на Алцхаймер, деменцията, загубата на паметта и неврологични заболявания като болестта на Паркинсон и амиотрофичната латерална склероза могат да бъдат предотвратени чрез яденето на плодове. Плодовете не само предотвратяват тези болести, те предотвратяват и оксидацията - процеса, който провокира стареенето. Това е същият процес, при който килограм прясно нарязано месо покафенява след продължително излагане на кислород. Същият процес кара и мускулите ни да дегенерират с възрастта. По същество, ние всеки ден се оксидираме по малко, - освен ако не вземем мерки срещу това. А най-добрият начин да го направим е да ядем много антиоксиданти, които се срещат в най-голямо количество и разнообразие в плодовете. Антиоксидантите в плодовете могат дори обърнат процеса на стареене.
Най-могъщият плод на планетата са горските боровинки. Науката все още не е изучила техните лечебни и адаптогенни свойства. Те са най-богатата на антиоксиданти храна. Могат да предотвратяват болестите и да обръщат техния ход. Боровинките са най-полезната за мозъка храна, която съществува.
Може да ги откриете на щанда за замразени плодове в местния супермаркет. Но не бъркайте горските боровинки с техните култивирани братовчеди. Те растат на по-високи храсти и макар да имат хранителна стойност, изобщо не могат да се сравнят с горските боровинки, които растат на по-ниски храсти. Всяка една от тях съдържа хилядолетна информация за човешкото оцеляване. Всяка една влива мъдрост в тялото и ни помага да се адаптираме към промените на днешното време. Затова, ако искате да изглеждате и да се чувствате по-млади, яжте горски боровинки - както и грозде, сини сливи, портокали и други плодове.
Ако желаете здраве и дълголетие, ще се стремите всяко ваше хранене да бъде пълноценно. Ако бяхте заточени на пустинен остров и принудени да се храните единствено с яйца, пилешко или говеждо, до момента в който дойдат да ви спасят - да речем, след две години, здравето ви ще бъде истинска развалина. Ще страдате от крайна форма на ацидоза (не само на една, а на всички телесни системи), ако изобщо сте оцелели. И в същото време, ако сте заточени на същия остров и разполагате само с авокадо, папая или банани, в края на двегодишното ви изгнание здравето ви ще бъде не просто добро, а направо цветущо.
Старата поговорка „Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен“ ненапразно възхвалява един плод. Никой не казва „Едно яйце на ден държи доктора далеч от мен“, „Един котлет на ден държи доктора далеч от мен“ или „Една пилешка пържола на ден държи доктора далеч от мен“. С това не искам да кажа, че не бива да ядете пилешко или говеждо, а просто че плодовете са изворът на здравето - и това се знае отдавна.
Из: „Лечителят Медиум“, Антъни Уилям, ИК „Хермес“, 2017 г.
Картина: Still Life Apples and Grapes by Claude Monet, 1880; chinaoilpaintinggallery