Никога не подценявайте силата на ябълката ♥ Лечителят медуим

„Като една от първите храни, които са ни носили утеха, тя ни дава усещане за подслон, ободрява, повдига духа и повишава тонуса. Духовният урок на ябълката е, да не позволяваме да ни попарва сланата на чуждата безчувственост.“

Still Life with Apples (1895-1898) by Paul Cezanne

Ябълки 

Никога не подценявайте силата на ябълката. Противовъзпалителните ѝ свойства я правят отличен избор едва ли не за всяка болест. Енцефалитът (мозъчно възпаление), синдромът на дразнимото черво (чревно възпаление) и вирусните инфекции (които може да доведат до възпаление на нерв) са само някои от състоянията, при които ценните вещества в този плод играят изключително важна роля, защото успокояват възпалението, като ограничават вредното действие на вирусите и вредните бактерии. 

Фитохимикалите в ябълката я правят незаменима храна за мозъка, тъй като подпомагат функционирането на невроните и електрическата активност. Цветът на червените ябълки се дължи на съдържащите се в тях антоцианини, сред които и следи от малвидин. Тези пигменти се борят със затлъстяването, подобряват храносмилането и спомагат свалянето на излишни килограми. Ябълките са богати на рутин и флавоноиди като кверцетин, които пречистват организма от тежки метали и радиация, както и на аминокиселините глутамин и серин, които спомагат детоксикацията на мозъка от мононатриев глутамат. Ябълките улесняват пречистването на органите, подобряват циркулацията в лимфната система, възстановяват увредената кожа и регулират нивата на кръвната захар. 

Ябълките са най-доброто средство за пречистване на дебелото черво. Пектинът, който се съдържа в тях, събира и изхвърля от тялото микроорганизми като бактерии, вируси, дрожди и плесени и струпванията от неусвоени протеини и отпадъци в чревните гънки, които служат за храна на колонии от вредни бактерии като Ешерихия коли и Клостридиум дифициле. Това прави ябълката отлично средство за лечение на бактериален свръхрастеж в тънкото черво и други храносмилателни разстройства. 

Ябълките хидратират на дълбоко, клетъчно ниво. Те ни доставят микроелементи като манган и молибден, електролити и изключително важни минерални соли, които рехидратират организма след физическо натоварване.

Състояния

Ако страдате от някое от тези състояния, консумирайте ябълки: 

Бъбречни заболявания, чернодробни заболявания, болест на Алцхаймер, артрит, пристъпни състояния, множествена склероза (МС), тиреоидни заболявания, хипогликемия, диабет, преходна исхемична атака, инфекции на пикочните пътища (ИПП), надбъбречна умора (хипоадренализъм), мигрена, херпес зостер, контакт с плесени, обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР), остеомиелит, синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, аутизъм, посттравматично стресово разстройство (ПТСР), акне, амиотрофична латерална склероза (АЛС), лаймска болест, затлъстяване, бактериален свръхрастеж в тънкото черво, тревожност, шум в ушите (тинитус), вирусна инфекция, световъртеж (вертиго). 

Симптоми

Ако имате някои от следните симптоми, консумирайте ябълки: 

Пищене или шум в ушите, диабетна невропатия, пристъпи на замаяност и световъртеж, проблеми с равновесието, сърцебиене, киселинен рефлукс, хипогликемия и други отклонения в нивата на кръвната захар, недостиг на минерали, неприятна телесна миризма, предменструален синдром (ПМС), болка в ребрата, умора, подуване, газове, запек, нервност, тревожност, синдром на замръзналото рамо, напълняване, болки в гърба, замъглено зрение, замъглено мислене, болки в тялото, объркване, болки в ухото, скованост на тялото, мозъчно възпаление, пърхот, симптоми на менопауза. 

Емоционална подкрепа

Ябълката е древен плод, който ни връща към източника. Като една от първите храни, които са ни носили утеха, тя ни дава усещане за подслон. Ето защо хапвайте ябълки, когато се чувствате депресирани, изолирани, незачитани, безпомощни, безполезни, недостойни. Ако имате чувството, че хората ви пренебрегват, консумацията на ябълки ще ви помогне да промените ситуацията. 

Ябълките отварят част от вас и променят енергията във и около вас, за да привлекат повече щастие и надежда. Те ни ободряват, повдигат духа и повишават тонуса. Това е така, защото от хиляди години се запасяваме с тях, за да изкараме зимните месеци. Този плод носи лъч надежда и ни свързва с хубавото в живота. В организма ни е закодирано, че когато външният свят изглежда неприветлив, ябълката може да ни свърже с живота, възраждането, светлината и лятото. 

Духовни уроци

Ябълката ни учи да не позволяваме да ни попарва сланата на чуждата безчувственост. За разлика от културите, застрашени от понижаването на температурите през есента, много сортове ябълки продължават да растат и зреят през по-хладните месеци, защитавани от устойчивата на слана кора. Когато ви застигне студен фронт, идващ от приятел, близък или колега, вземете пример от ябълката и се оградете с предпазен щит, докато условията не се подобрят. 

Съвети

• Ябълките с най-наситен червен цвят са най-полезни. 

• Старайте се да хапвате по 3 ябълки всеки ден и сами ще се уверите, че здравето ви ще се подобри по неподозирани начини. 

• Поне веднъж годишно отидете до ябълкова градина, където е разрешено сами да си наберете плодовете. Както вече обясних, по корите на пресните, неизмити плодове, които не са обработвани с пестициди или восък, има полезни микроорганизми, които са от първостепенно значение за чревното здраве и имунитета. Самото бране на плодове е една от най-мощните, заземяващи медитации.

 

От: „Лечителят медиум: Най-полезните храни“, Антъни Уилям, ИК „Хермес“
Картина: Still Life with Apples (1895-1898) by Paul Cezanne; chinaoilpaintinggallery

0 Преглеждания
В този ред на мисли