Крушите са идеалната храна за черния дроб и панкреаса ♥ Лечителят медиум

„Този недооценен плод спомага за пречистването на черния дроб и действа превантивно срещу цироза, облекчава симптомите на панкреатит и работи за предотвратяването на рак на панкреаса.“

(Pears and grapes, 1875 - Paul Gauguin)

Круши 

Докато ябълката има статус на легенда, нейната близка роднина - крушата, е смятана за скучна. Хората често асоциират този плод с безличната консерва или с познатите карамелизирани десерти, но като цяло крушата не присъства в ежедневното меню на повечето хора. Ние знаем, че тя съществува, и толкова. 

Същото се отнася за панкреаса - знаем, че имаме тази жлеза, но я забелязваме само ако се появи проблем с нея. Всъщност панкреасът поема върху себе си по-голямата част от стреса на организма. А често дори да не осъзнаваме, че издевателстваме над него, като ядем пържени, тежки храни, прекалено много захар или десерти с високо съдържание на мазнини. Душевната мъка, чувството на разочарование, предателство и други проявления на потъпканото доверие, както и всички форми на страх, също влияят на панкреаса. За да го защитим и да му помогнем при стрес, трябва да се обърнем към крушата. Този недооценен плод помага за възстановяването на тази прекалено натоварена жлеза, облекчава симптомите на панкреатит и спомага за предотвратяването на рак на панкреаса. 

Крушите имат благотворно въздействие върху храносмилането. Те са антиспазматично средство, успокояват лигавицата на стомаха и на тънкото черво, хранят добрите бактерии, унищожават лошите бактерии, паразитите и гъбичките, повишават съдържанието на хидрохлорна (солна) киселина в стомаха, спомагат за предотвратяването на рака на стомаха и на червата и намаляват нивото на лошите киселини, причинени от наличието на слуз и патогени като хелиобактер пилори. Освен това възстановяват увредената от вредните бактерии лигавица. 

Гранулките в леко зърнестата структура на крушата са богати на фитохимикали, микроминерали и аминокиселини като валин, хистидин, треонин и лизин. Микроминералите и аминокиселините се свързват с токсините в организма - например ДДТ, и ги изхвърлят от организма. На микроминералните соли се дължи високата концентрация на електролити в крушовия сок, които стабилизират кръвната захар. Този плод е много подходящ при отслабване и е истинска благословия за черния дроб, тъй като спомага неговото пречистване и действа превантивно срещу цироза. Започнете да консумирате круши и ще се убедите, че те са всичко друго, но не и скучни. 

Състояния

Ако страдате от някое от следните състояния, консумирайте круши: 

Панкреатит, рак на панкреаса, рак на черния дроб, диабет, хранително отравяне, хиатална херния, гастроезофагиална рефлуксна болест, бактериален свръхрастеж в тънкото черво, чревна инфекция, причинена от хелиобактер пилори, ешерихия коли, салмонелоза, стрептококи и/или плесени, цироза, хепатит А, хепатит В, хепатит С, хепатит D, гъбични инфекции, рак на стомаха, рак на хранопровода, дивертикулит, дивертикулоза, херпес зостер, херпес, мигрена, обсесивно-компулсивно разстройство, хипогликемия. 

Симптоми

Ако имате някой от следните симптоми, консумирайте круши: 

Киселинен рефлукс, висок холестерол, понижена чернодробна функция, дисфункция на черен дроб, претоварен черен дроб, чернодробна конгестия, газове, подуване, запек, гастрит, хранителни алергии, стомашно разстройство, чревно възпаление, белегова тъкан по чревната лигавица, сраствания, инсулинова резистентност, чревни спазми, панкреатит, апендицит, напълняване, възпаление на кожата, диария. 

Емоционална подкрепа

Когато панкреасът и черният дроб са подложени на огромно натоварване и стрес, това често провокира нестабилни емоции като чувство на неудовлетвореност, раздразнение, вътрешен смут и безпокойство. В такива случаи крушите са идеалната храна, най-ефективният охлаждащ тоник - най-вече за тези два органа. 

Духовни уроци

Крушата е плод, който не е ни най-малко необичаен, бляскав, екзотичен, труден за намиране или за консумация, но това не намалява силата му. Деликатна, скромна и ненатрапчиво красива, крушата се грижи за организма ни по специфичен начин. Тя ни учи, че не е нужно да търсим отчаяно внимание или да седим нацупени, ако не ни забелязват. И ние като нея можем да вярваме в своето истинско аз и да владеем силата си, без потребност да се перчим. 

Съвети

• Всеки етап от процеса на зреене на крушата има своята стойност. Когато плодът е твърд и хрупкав, това означава, че има високо съдържание на фибри, което намалява лошия холестерол и пречиства слузта, патогените и други остатъци в чревния тракт. Хрупкавите резенчета круша са отлична добавка към салатите. Когато е мека и сочна, съдържанието на глюкоза е по-високо и крушата е много лесносмилаема. Когато зрялата круша е разбита в блендер, тя е идеална храна за човек, който се възстановява от хранително отравяне или от други обстоятелства, принудили го да се въздържа от храна. 

Най-добре е да хапвате круши между закуската и обяда или в късния следобед (малко преди вечеря). Те потискат апетита и тонизират храносмилането, като по този начин предотвратяват силния апетит към сладкишите и преяждането. 

• Можете да заместите ябълката с узряла круша, когато приготвяте зелени сокове.

От: „Лечителят медиум: Най-полезните храни“, Антъни Уилям, ИК „Хермес“
Картина: Pears and grapes, 1875 - Paul Gauguin; chinaoilpaintinggallery

В този ред на мисли