Дините и пъпешите са ключове към двореца на здравето ♥ Лечителят медиум

„Пъпешът и динята разреждат кръвта и намаляват рисковете от инфаркт, високата концентрация на електролити предпазва мозъка и останалата част от нервната система от инсулти, причинени от стрес, аневризма и емболия.“

Пъпеши и диня 

Пъпешите и дините са толкова важни за оздравителните процеси, че при трудно възстановяване те могат да се окажат решаващ фактор. Всички сортове дини и пъпеши са ключове към двореца на здравето. Запитайте се колко пъпеша сте изяли през годината. Вероятно ще ви е трудно да пресметнете, тъй като сигурно сте похапвали по някой резен или парченце от време на време, често пъти заедно с друга храна. Повечето хора сигурно са изяли не повече от един пъпеш през последните 12 месеца. Това е голям пропуск. Защо ли? Защото дините и пъпеши са създадени специално за нас от Бога и Майката земя. Те са като майчиното мляко, дори по-добри, защото са предварително смлени - с други думи, те са толкова лесноусвоими, че на храносмилателната система не ѝ се налага да прави почти нищо, за да ги обработи, тъй като те са изключително богати на ензими и някои коензими, все още неоткрити от науката. Фруктозата в пъпешите и дините напуска стомаха след по-малко от минута, след което останалото преминава директно в чревния тракт, като веднага укрепва и подсилва организма. Консумацията на дини и пъпеши е като венозно вливане на подсилващи вещества. 

На всички нива, включително биохимично, тези плодове са източник на всичко необходимо за организма. Те съдържат силно активна пречистена вода, която се свързва с всички видове отрови в тялото, като вещества от плесени, микотоксини, вирусни невротоксини, токсини от несмлени белтъчини, амоняк и бактериални токсини, и ги изхвърля, позволявайки на имунитета да укрепне. Освен това високата концентрация на електролити предпазва мозъка и останалата част от нервната система от инсулти, причинени от стрес, аневризма и емболия. Пъпешът и динята разреждат кръвта и намаляват рисковете от инфаркт, спомагат за предотвратяването на сърдечносъдови заболявания и дори облекчават заболявания на черния дроб и бъбреците - при човек, страдащ от нарушена чернодробна или бъбречна функция, те може да се окажат животоспасяващи. Водата в динята и пъпеша има почти идентичен състав с този на кръвта, а високите дози на високоусвоими натрий, калий и глюкоза ги правят едни от най-хидратиращите храни. Оводняването на организма е от първостепенно значение, защото спомага за понижаването на високото кръвно налягане, както и за много други неща. 

Пъпешите и дините се нареждат сред най-алкалните храни. Високото им съдържание на лесноусвоими и биоактивни микроминерали е причината за необичайните концентрации на електролити, което ги прави лесни за абсорбация от тялото. Вследствие на това в организма се ускоряват процесите на детоксикация и от органите се извличат натрупвания от ДДТ, други пестициди, хербициди и тежки метали. Богат на силициев диоксид, пъпешът е отлична храна за възстановяване на лигаменти, стави, кости, зъби, съединителна тъкан и сухожилия. Той е и едно от най-мощните средства за балансиране на глюкозните нива, като предотвратява инсулиновата резистентност и намалява повишените нива на гликирания хемоглобин А1C. 

Състояния

Ако страдате от някое от следните състояния, консумирайте пъпеши и дини: 

Необяснимо безплодие, болест на Крон, колит, пептични язви, Баретов езофаг, синдром на дразнимото черво, трудно зачеване, аневризма, емболия, инсулт, инфаркт, сърдечни заболявания, чернодробни заболявания, цироза, рак на черния дроб, бъбречни болести, рак на гърдата, рак на панкреаса, панкреатит, тендинит, епилепсия, сепсис, остеопороза, инфекция с хелиобактер пилори, множествена склероза, амиотрофична латерална склероза, синдром на Сьогрен, Адисонова болест, болест на Паркинсон, обсесивно-компулсивно разстройство, синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, пост-травматично стресово разстройство, диабет, хипогликемия, акне, депресия, тревожност, херпесова инфекция, инфекции на пикочните пътища, преходна исхемична атака, отравяне с тежки метали, инфекция с Ешерихия коли, дрождени инфекции, контакт с плесени. 

Симптоми

Ако имате някой от следните симптоми, консумирайте дини и пъпеши: 

Запек, ниски нива на хидрохлорна (солна) киселина, стомашни болки, разстроен стомах, лоша циркулация, преждевременно стареене, проблеми със зъбите, хранителни алергии, възпаление на съединителната тъкан, тремор, треперене, пристъпи, слабост, абнормни нива на кръвната захар, хронично обезводняване, ацидоза, ставни болки, проблеми с плътността на костите, болка в бъбреците, болки в гърба, спазми, мускулно потрепване, забавен говор, замъглено зрение, възпаление, хранителна чувствителност, сърбеж в областта на ануса, пришки, натравяне на кръвта, инсулинова резистентност, замъглено мислене, скованост на тялото, чупливи нокти, хронично гадене, треска, сърбежи по кожата, схващане на крака. 

Емоционална подкрепа

Ако се плашите лесно, трудно понасяте лошите новини или имате изострена чувствителност или посттравматично стресово разстройство, пъпешите и дините ще ви се притекат на помощ, като разсеят нервността, плахостта, тревожността и напрежението. А ако очаквате новина и сте напрегнати, те ще ви окажат допълнителна подкрепа и ще ви вдъхнат търпение. Почерпете с пъпеш или диня приятел или близък човек, който с прибързаните си преценки и решения усложнява живота си. Така ще получи умиротворение и способността му да приема ще се увеличи. 

Духовни уроци

Високата усвоямост на пъпеша и динята е чудо, което ни учи как процесите на трансформация често настъпват, без дори да забележим. Не трябва да се борим със зъби и нокти за всичко хубаво в живота. Понякога то идва, без да полагаме усилия - в тялото, духа и душата настъпват дълбоки изцелителни процеси и ние трябва само да им позволим да се случат. Попадаме в точните ситуации и от нас се иска само да се възползваме от възможността. Допуснете в ежедневието си тази Божия благодат. 

Съвети

За максимална полза яжте поне по половин малък пъпеш на ден. 

• Консумацията на пъпеш може да причинява болки в стомаха. Тъй като минава изключително бързо през храносмилателния тракт, той започва да ферментира, когато нещо го задържи - например ако сте го консумирали заедно с по-тежки храни или в същия ден сте се нахранили обилно. Най-добре е да хапвате пъпеш преди всичко останало през деня, самостоятелно или в комбинация с прясно изцеден зеленчуков сок. 

• Различните видове пъпеш узряват за различно време. Сладкият аромат и съвсем леко омекване в областта на цвета са добър знак за узрялост при повечето пъпеши.

От: „Лечителят медиум: Най-полезните храни“, Антъни Уилям, ИК „Хермес“
Изображение: DALL-E

В този ред на мисли