„Нарът е изключително подходяща храна за този, който ежедневно се бори с липсата си на търпение - и който не вярва, че проблемът е в неговата сприхавост, а обвинява околните.“
(Still Life with Pomegranates, c.1893 - Pierre-Auguste Renoir)
♥ Нар
Нарът е популярен плод, известен най-вече с антиоксидантните си свойства. Онова, което заслужава повече внимание, е неговата чудотворна способност да разтваря камъни в жлъчката и бъбреците, възли, калцирания и малки кисти като ганглионовите. Притежава и антитуморни качества. Всяко от многобройните, подобни на скъпоценни камъни сочни зрънца в нара (наричани арилуси, но те всъщност са семената) е една вселена. При разкъсването - когато ги захапете или ги разбиете в блендер, всяка малка вселена освобождава пълната си сила, за да ви помогне. При консумирането на пресен нар киселините в плода (пълни с фитохимикали, например антоцианини) осъществяват контакт с анормални втвърдявания, образувани от жлъчка, натрупване на протеини и токсични форми на калций, и протича химическа реакция, при която започва незабавното им разграждане. Редовният прием на нар е особено препоръчителен при синдром на поликистозните яйчници.
Нарът подсилва кръвта, защото води до увеличаването на броя и на червените, и на белите кръвни телца. Играе важна роля и за поддържане нивата на кръвната захар, като възстановява скъпоценните запаси от глюкоза на черния дроб, за да може той да я отделя в кръвния поток при необходимост. На свой ред този процес предпазва надбъбречните жлези - защото ако не хапнете нищо в продължение на няколко часа и черният ви дроб няма запаси от глюкоза, надбъбречните жлези ще бъдат принудени да изпомпат в кръвта ви хормони като кортизола, за да ви осигурят енергия; това ще ги претовари и в даден момент може да доведе до крайното им изтощение. Затова, ако искате да имате стабилни нива на кортизола и кръвната захар, разчитайте на нара. Неговата висококачествена форма на глюкоза го прави подходяща храна и за мозъка, което води до повишена концентрация.
Нарът съдържа микроминерали като желязо, манган, калий и хром в биодостъпна и лесноусвоима форма. Освен това този плод допринася за отпушването на порите и фоликулите, подпомага растежа на косата и здравето на кожата и скалпа. Нарът е изключително полезен за регулирането на хормоните, тъй като изхвърля от организма токсичните хормони, например непродуктивните естрогени, които допринасят за появата на рак. Плодът пречиства и от ДДТ и други пестициди, елиминира вредното натрупване на млечна киселина в мускулите, изчиства ушната кал и намаля натрупването й.
Състояния
Ако страдате от някое от следните състояния, консумирайте нар:
Болест на Алцхаймер, безсъние, деменция, надбъбречна умора, диабет, хипогликемия, натрупване на ушна кал, косопад, камъни в жлъчката, камъни в бъбреците, контакт с плесени, възли, калцирания, вирус на Епщайн-Бар/мононуклеоза, синдром на Рейно, аденоми, аутизъм, плантарен фасциит, лаймска болест, невром на Мортън, тумори, синдром на поликистозните яйчници.
Симптоми
Ако имате някой от следните симптоми, консумирайте нар:
Замъглено мислене, отслабена памет, объркване, кисти, калцирания, дезориентация, проблеми с концентрацията, пърхот, напълняване, постоянен глад, косопад, мускулни крампи, схващане на крака, нестабилни нива на кръвната захар, увреждане на миелиновата обвивка, невралгия на троичния нерв, белегова тъкан в черния дроб, болки в гърба, синдром на замръзналото рамо, болки в тялото, болка в ушите, плаващи петна пред очите, увисване на стъпалото, болка в ребрата, в стъпалата или главата, уртикария, възпаление, сърбежи по кожата, претоварен черен дроб, невралгия.
Емоционална подкрепа
Нарът е изключително подходяща храна за този, който ежедневно се бори с липсата си на търпение - и който не вярва, че проблемът е в неговата сприхавост, а обвинява околните. Ако познавате такъв човек, предложете му нар. Плодът ще пренасочи енергията му, ще трансформира раздразнението в спокойствие, съчувствие и търпение. Ако смятате, че някой е настроен по такъв начин към вас и скоро ще ви извади от равновесие, обърнете се към нара, за да запазите присъствие на духа и концентрация.
Духовни уроци
Докато хапвате нар, няма как да предотвратите обичайния безпорядък. Колкото и да внимавате, неизбежно някое от зърната се спуква в неподходящия момент и накрая има червени петна по килима, дрехите, плота, стените или пръстите ви. Всички знаем да не носим копринена блуза или вратовръзка, докато хапваме този плод. Отварянето му изисква от нас да си облечем старите дънки и някое раздърпано горнище - творческо облекло, каквото навличаме, когато се каним да боядисваме - и да подходим към действието със съзнанието, че ще има мръсотия (и че ще си заслужава). Помислете за това другия път, когато възникне възможност да проявите креативност с удовлетворяващ резултат. Ще я подминете ли, защото може да настане бъркотия? Или ще скочите с главата напред, без да сте подготвени? Нарът ни учи едновременно да сме нащрек за безпорядъка и да го приемем, ако искаме да се възползваме от онова, което ни се предлага.
Съвети
• За максимален ефект яжте поне по един нар на ден.
• Проявете креативност и добавяйте зрънцата към салати, хумус, гуакамоле и дори към току-що сготвени зеленчуци.
• Ако се безпокоите, че изпитвате постоянен глад, преяждате и/или напълнявате лесно, яжте нар преди основното хранене като средство за потискане на апетита.
От: „Лечителят медиум: Най-полезните храни“, Антъни Уилям, ИК „Хермес“
Картина: Still Life with Pomegranates, c.1893 - Pierre-Auguste Renoir; chinaoilpaintinggallery