Един унгарски фотограф ни повежда през явния разкош на московското метро. Истински музей на съветската архитектура, който впечатлява чуждестранните гости на руската столица и попада във фокуса на обективите.

Бюст на Ленин, ярки мозайки, символи от времето на комунизма, впечатляващи арки, помпозни полюлеи  посрещат, изпращат и следват всички, които избират метрото за свое превозно средство.

Построено през 1935 година, метрото на Москва е едно от най-натоварените в света и ежедневно превозва средно по 8,6 милиона пасажери. То е и една от най-сложните транспортни системи в света с дължина 327,5 км, има 12 линии и общо 196 станции.

Защо московското метро е толкова специално? Защото според статистиката на столичния метрополитен, то е натоварено до своя пълен предел, а в часовете-пик, мотрисите пристигат на всеки 90 секунди. Една сложна хореография от управление на навреме пристигащи и заминаващи влакове, което прави метрото световен рекордьор по точност в разписанието.

Железницата на руската столица е призната за най-красивата в света – 44 от нейните 196 станции са обекти, обявени за културно наследство.

Самият фотограф Vоrоs Szabolcs споделя, че основната му идея била да представи на своите сънародници тази впечатляваща подземна красота, непозната  за повечето унгарци.

Източник и снимки: rbth.com