Британската художничка Jane Perkins създава красиви произведения на изкуството с помощта на предмети от бита, като копчета, черупки, мъниста, бижута и дори пластмасови играчки...

2

Вместо бои или моливи, Perkins използва намерени и вече употребявани предмети, за да донесе нов живот на иначе познатите и добре разпознаваеми обекти. Класически творби и фотографии са придобили много съвременен обрат в ръцете й, работа, която тя нарича Plastic Classics.

"Харесва ми използването на материали, които имат история."

1

3

За да пресъздаде тези шедьоври, преработвайки известните портрети и произведения на изкуството, тя избира един от най-изобретателните методи за рециклиране, а всеки един от тях й отнема седмици, за да бъде завършен.

Тези хипнотизиращи изображения трябва да се разглеждат по два различни начина. От разстояние, може лесно да разпознае лицето или предмета. Но веднъж зрителя направил няколко стъпки по-близо, произведението губи своите мимически свойства и се превръща в абстрактно подреждане на много и неочаквано интересни малки парчета.

3.1

"След като в продължение на 17 години работих като медицинска сестра и 10 години като мама вкъщи, на пълен работен ден, през 2003 г. аз реших да изучавам текстил в колежа по изкуства и технологии Somerset. По време на трите години обучение, фокусирах вниманието си върху проекти за рециклиране. От там започна всичко.", споделя за себе си авторката.

4

5

6

7

8

10

9

Jane Perkins започва да прави тези нестандартни творения от 2008 г., през 2010 стартира колекцията Plastic Classics, и днес само няколко години по-късно, тя демонстрира работата си в галерии пред ценители в Лондон, Ню Йорк и Сингапур.

Оригиналният стил на Джейн е причинил доста смут в света на изкуството, а колекционери са оценявали нейни творби до суми, достигащи 3 250 $ за брой.

Източник и снимки:  creativeboom.com