Украинският художник Владимир Денщиков, създава удивителни по хубост и майсторство икони. За разлика от повечето си колеги, той пренебрегва дървото и метала, избирайки гъвкавия и нежен лен, за да изплете своите произведения. Единствено ликовете на светците той рисува с четка.

Владимир Денщиков е Народен артист на Украйна, режисьор, художник-постановчик на Кримския академичен драматичен театър. Споделя, че за него ленът винаги е бил част от православието. Ленът е прост, чист, достъпен. В ленени одежди са ходели предците ни, а според Денщиков, Бог също е носел такава дреха. Ленът лекува, пречиства, привлича доброто.

Невероятните си иконотворения, Владимир започва да изработва преди 10 години, когато попада за дълго време в болницата след инсулт. Изкуството на макрамето обаче, го завладяло още преди 30 години. Пристъпвайки към създаването на всяка нова икона, художникът спазва пост и следва всички църковни канони.
Техниката на тъкане и макраме-колажът е запазена марка на Денщиков. За едно свое творение, той отдава между 3 и 6 месеца. Днес, Владимир е считан за основоположник на ново направление в иконописа. Всички детайли са създадени от уникални материали – ленени нишки 0,5-2мм, милиони малки възелчета вързани на ръка, без използване на никакви технически средства.
За създадените икони, художникът нееднократно е получавал благословията на Митрополит Симферополский и Кримския Владика Лазар. Произведенията на Владимир са прочути не само в Украйна, но са пътували по изложби в Германия, Австрия, Унгария. Много от тях се намират в частни колекции по цял свят.

1ikoni

2ikoni

3ikoni

5ikoni 6ikoni

7ikoni 8ikoni

9ikoni

4ikoni

10ikoni 11ikoni

12ikoni 13ikoni

14ikoni 15ikoni

16ikoni 17ikoni

По материал на Golbis
Снимки: Golbis