DISMALAND ~ Кошмари в парка

„Най-отчайващата нова атракция на Обединеното Кралство". Това е мотото на този парк.

1

Weston-super-Mare, Северен Съмърсет. В крайбрежния английски град се откри най-зрелищната провокация на Banksy. Почетени са изкуството, забавлението и анархията. Зловещият лунапарк разположен на брега на морето, предлага мрачни сюжети, в които са включени творбите на над 50 известни артисти, режисирани от мистериозния майстор на графити Banksy. Шокиращата скулптура на катастрофиралата мъртва Пепеляшка и папараците наоколо, бе посрещната противоречиво, а мнозина забелязаха приликите между нея и последните мигове на принцеса Даяна.
Това небивало по мащаб творческо начинание бе опазено в тайна почти до откриването си, а любопитните зяпачи и туристи са били уверявани, че това е снимачната площадка на холивудска продукция.
Подходящо ли е това зрелище за деца? Категорично не. Така поне се е изказал самият Banksy. Артистични гротески на легендарни герои и събития, саркастично развенчаване на политическа коректност и големи дози човешко слабоумие – всичко това е на показ. И е страховито.

Banksy е автор на 10 оригинални творби в Лунапарка на кошмарите, сред които Дамата, нападната от чайки, Пепеляшка, Малката русалка, Конете от въртележката в очакване да станат на лазаня, Момчетата и жената под душа, Имигранти в лодка под дулата, Голямата вълна.
Към неговата артистична компания се присъединяват творци като Деймиън Хърст, Джими Каути, Джени Холцер, Дарън Калън, Каролин Маккарти, Майк Рос, Маскюл Ласер, Ронит Баранга, Питър Кенад и Кат Филипс.
Лунапаркът ще бъде на разположение на посетителите шест седмици.

23456789101112131415161718192021По материал на Daily Mail
Снимки – huffingtonpost.co.uk, mirror.co.uk

5160 Преглеждания