10 горещи точки за графити изкуство

Всеки е виждал ярки и понякога арогантни образи по стените на сградите. Езикът на графитите обаче се разбира различно. Някои ги смятат за изкуство, други за престъпна грубост върху чуждата собственост и обществения ред. В свободната Интернет енциклопедия Уикипедия графитите също са посочени като вид вандализъм. Обяснението на думата гласи, че "когато частни граждани повредят своенравно или обезобразят собственост на други или обща собственост е форма на вандализъм. Примери за такъв включва изкуството графити".
Според американски социолози около 85% от графитите са просто знаци, 10 на сто са начин за комуникация между кварталните банди и само 5 процента са вид произведения на изкуството. Друг факт: по време на процеса срещу художниците на графити в Южен Лондон съдията Кристофър Харди смути съдебната зала, като заяви: "Ще бъде грешно да не призная, че някои от работите демонстрират завиден артистичен талант. Бедата е, че те се появяват навсякъде по собствеността на хората без тяхно съгласие, а това е просто хулиганство".
Има обаче конкретни места в някои градове по света, където графити художниците са добре дошли да изразят себе си. Ето 10 горещи точки отворени за креативността на това модерно изкуството.

10. Метро станциите в Стокхолм, Щвеция
Неофициално известни като „най-дългата художествена галерия в света", повечето метро станции в Стокхолмса истинско произвенение на изкуството. Там определено има какво да се види. 90 от 100 от тях показват картини на почти 150 художници. Колритният подземен живопис на стените и тавана дава сюрреалистично впечатление за горящо пространство.

1010.310.110.2

9. Бристол, Великобритания
Като роден град на световноизвестния художник на графити Bansky, Бристол привлича доста млади креативни хора от цял свят. Най-големият графити фестивал се провежда в именно тук, където всяка година творците са добре дошли да рисуват на живо по стените в кварталите Bedminster и Southville.

99.59.39.2

8. Берлин, Германия
Столицата е средище за художници. И разбира се има едно много специално място за тях: това, което е останало от Берлинската стена е място за всички, които искат да изразят своята креативност. Практиката не е необичайна в Германия - дори и в най-малките градчета бихте могли да намерите сгради изрисувани с графити.

8.38.08.18.2

7. Буенос Айрес, Аржентина
Градът е известен като една богата на графити сцена. Има дори и екскурзии, които показват на чуждестранните посетители най-добрите стенописи, като възможност да се докоснат до местната култура и обичаи.

77.07.17.2

6. Сао Пауло, Бразилия
Този мегаград има не само най-вълнуващите нощни клубове и танци. Сао Пауло е и най-добрата графити сцена в цяла Бразилия. Тук творци изразяват своите политически възгледи по стените на града, които понякога имат доста остър ъгъл.

66.06.16.2

5. Париж, Франция
Както знаем, французите са измежду най-революционните и непокорни хора в Европа. Така че не е чудно, че и в Париж можем да открием някои остри политически критики в местното улично изкуство.

55.25.15.0

4. Лос Анджелис, САЩ
Друг град, който има тъмна страна зад бляскавата си повърхност. Холивуд е само малка част от Лос Анжелис, дом на различни групи от хора. Изкуството тук е далеч извън рамката на киното, като изключение на правят и графитите.

4.44.34.24.0

3. Богота, Колумбия
Има много места в Богота, където графити изкуството е законно. Така художниците могат да изразят своята креативност свободно. Богатото историческо наследство също предоставя почва за млади амбициозни изпълнители, които идват тук, за да изследват своя талант. Този град има наистина оживена артистичен сцена, която обаче е помрачена от предпочитаните столици на Мексико и Бразилия. Ето защо можем да намерим неочаквано тук.

33.23.13.0

2. Мелбърн, Австралия
Градът е с най-солидния графити капитал в Австралия. Мелбърн е един от градовете с отличително улично изкуството: той привлича хора от цял свят, поради което уличното изкуство е с уникален стил. Съчетанието на различни култури е очевидно по стенописите в града.

22.42.32.22.0

1. Ню Йорк, САЩ
Културният център на света – този град произвежда най-новите тенденции, жанрове и стилове, докато останалата част от света го следва. Ню Йорк е града, където можем да намерите някои от най-изтънченото и уникално улично изкуство. Многостранната и богата сцена на изява е това, което вдъхновява хиляди хора на изкуството да идват тук, за да творят.

11.41.31.11.2
Снимки ~ placestoseeinyourlifetime.com, jacquelinemhadel.wordpress.com, graffiti.org, reddit.com, art.ua.edu, rsvlts.com

10456 Преглеждания