Eдгар Дега е роден на 19 юли 1834 г. в Париж в аристократичното семейство. Любовта към рисуването се появява в него още в ранна детска възраст. Впоследствие бързо се установява в арт средите в Париж и не изпитва финансовите затруднения на своите съвременници. Запознава се с Мане и приятелството им продължава до смъртта на Мане, прекъсвано от чести свади. Младите творци, чиито творби са отхвърлени от журито на Парижкия салон през1863 - Моне, Реноар, Сисле, Фредерик Базил и др. се обединяват около Мане и Дега и по-късно стават известни като импресионисти.

Истинската страст на Дега са балерините, с което си спечелва прозвището “художникът на балерините”. Пресъздава истинския им живот зад кулисите, този в който позите не са така прецизни и животът им не е така бляскав както на сцената.

По това време балерините са били млади момичета от беден произход, чийто къртовски труд е забавлявал елита на Париж. Дега повдига завесата, за да покаже уморени от репетиции лица, несъвършени стойки, устрем за привличане на вниманието, кариеризъм, завоалирани флиртове.

Дега умира на 83 години като признат художник и се счита за един от най-оригиналните и ярки творци на импресионизма. Оставя след себе си повече от 2000 пастелни и маслени картини, акварели, както и повече от 150 скулптури.

Рисуването е много лесно, когато не знаеш как да рисуваш и много трудно, когато знаеш.

Изкуството е желанието на човека да изрази себе си, да регистрира реакциите на личността си към света, в който живее.

Намирам за възхитително да разговарям със специалисти. Никога не разбират нищо, което е някак очарователно.

Нищо в изкуството не трябва да се изглежда случайно - нито един жест.

Изкуството не е това, което виждаш, а това, което караш другите да видят.

В картина трябва да се предаде идеята за истинското с помощта на лъжата.

У всеки има талант на 25. Трудността се състои в това, да го има и на 50.

Изображения: chinaoilpaintinggallery