(1959 ~ 2006)

Ваган Ананян живее само 47 години. Животът и творчеството му са тясно свързани с Армения, Украйна и Естония, а великолепните му платна обитават частни колекции по целия свят. Въпреки това, и до днес той е смятан за малко известен художник. Одеският музей за западно и източно изкуство представя в негова памет изложбата „Вечният рицар” и показва на широката публика творбите на талантливия, но недооценен художник.

Роден в Ереван, Ваган се учи на рисувателно изкуство и композиция при известния скулптор Сергей Степанян. В столицата на Армения младият художник представя и първите си три авторски изложби. През 1985 г. той заминава за Талин, а след това живее и твори в Одеса, където остава до края на живота си.

Трагична е историята на живота на Ваган Ананян. В Талин той работи, реди изложби, сприятелява се, враждува. Преди това, в Ереван, съвсем млад, той учи, работи, сприятелява се и враждува. Три страни и два живота – единият до момента на тежката черепно-мозъчна травма през 1995 г., а другият – след това.

В края на 80-те, Ваган рисува предимно портрети. Подписва ги с Kilp Vahan. Kilp на естонски означава „щит“. По същото време той е участник в Салона на изкуствата в Москва и Ленинград. През 1996 г. представя първата си самостоятелна изложба в Одеса, а през 2005-та е поканен на Биеналето във Флоренция. Там художникът участва с три свои творби, които получават висока оценка. Днес неговите произведения се намират в много частни колекции в цяла Европа, Северна Америка, Австралия и Япония.

„Основният замисъл на последните и най-добри произведения на Ваган, това е сътворението на света”, споделя изкуствоведа Олга Савитская. Ваган се обръща към различни теми – философски, мистически, а накрая и библейски. Неговият стил се мени и от дързък се превръща в детски и наивен, а палитрата му от гореща гранатово-златиста става прозрачно-въздушно синя. Самият художник нарича своите картини „молитви”.

Прахът на Ваган Ананян е разпръснат в трите града, в които минава неговия живот – Ереван, Одеса и Талин. Картините му рисуват портрети на човешката душа.

Изображения: oweamuseum.odessa.u
Снимка: Wikimedia Commons