Зигмунд Фройд може и да е владетелят на тъмните кътчета на психиката, но внукът му Лусиан е владетелят на сенчестите тайни по отношение на човешката плът.

Lucian Freud in his studio at age 25,  by Clifford Coffin, 1947

Германският художник се превърна в един от най-емблематичните художници на 20-ти век, благодарение на своя завладяващ, гротесков свят, изобразяващ животинската страна на човешкото съществуване.

Фройд се мести в Лондон през 1931, за да служи в британския флот през Втората световна война, точно преди да отдаде живота си на изкуството. След сприятеляването си с Франсис Бейкън, художник със също толкова обезпокоително чувство за естетика, Фройд усъвършенства стила, с който е известен днес – интимен поглед, пронизващ кожата, който едновременно привлича и отблъсква зрителя.

Дали рисува новородено бебе, бременната Кейт Мос или пък собствения си лик, Фройд не пести ужасяващи подробности в подгизналите му от пигментации телесни изображения. Докато повечето художници се опитват да минимизират несъвършенствата, Фройд умишлено набляга на всяка бръчица, петънце или гънка. Неговите забележителни произведения не само ни представят образите, които са нарисувани такива, каквито са, но успяват да достигнат и до колективното усещане за странното и често отблъскващо усещане за човешка плът.

Ето няколко картини от Лусиан Фройд, събрани в Музея на историята на изкуството във Виена, които могат да накарат всеки зрител да се почувства зле в собствената си кожа.

Self Portrait

Naked Man, Back View

Nude with Leg Up (Leigh Bowery)

Naked Girl

Baby on a Green Sofa

Standing by the Rags

Portrait of Rose

Portrait of the Hound

Painter Working, Reflection

Portrait on a Grey Cover

Resting on the Green Chair

Изображения: WikiArt
Снимка: The Red List