Hermann Hesse, 1946

Какво е зелено-синьото? Какво е перлено-синьото? Как е възможно да се изрази едва забележимото проявление на жълтото, кобалтовото, синьото, виолетовото? Тъкмо в тези проявления е заключена сладостната тайна на настроението…”

Това са думи на Херман Хесе, великият писател и непознатият художник, рисувал своите малки акварели, откривайки в тях една нова радост. Живописта се превръща в едно позакъсняло увлечение за него – „В един прекрасен ден открих за себе си нова радост. Вече 40-годишен, аз започнах да рисувам. Не защото прозрях, че съм художник или желаех да стана такъв. Да рисувам – това е чудо, което доставя много радост и те прави по-търпелив. А пръстите ти после са не черни, като след писане, а сини и червени”.

Съхранени са повече от 3000 слънчеви и радостни акварелни творби на Хесе. Писателят забелязал, че без заниманията по живопис, литературният му език доста беднее. Ето какво споделя Херман Хесе в свои писма и размишления:

„Моите малки акварели са своего рода поетически мечти и сънища, те предават само далечния спомен за „реалността” и я променят в зависимост от личните чувства и настроение, така че аз съм просто един дилетант и никога не забравям за това.
(1919 г.)

„Основна тема – простите пейзажни мотиви, по-далеч от тях аз навярно няма да стигна. Колко е прекрасно всичко останало – въздухът, животните, движенията и най-прекрасното от всичко – хората. Аз разбирам това и често съм истински въодушевен, но не мога да го сътворя.” (1922 г.)

„Всеки от нас, художниците, дори силно да се съмнява в себе се и да разглежда своя талант и умения като нищожни, има пред себе си задача и е способен да твори, стига да остане верен на себе си и своето виждане… Колко много художници, считани за второ качество, а дори за варвари в изкуството, след време са били представяни като благородни новатори, чиито творения донасяли на потомците им душевно умиротворение. Техните картини са били обичани много повече от най-великите произведения на майсторите-класици.”
(От писмо до Бруно Хесе, 1928)

Verso Arasio, 1925

Ticino Landscape, 1923

Landscape, 1943

Източник: izbrannoe.com
Изображения: Museo Hermann Hesse, likeyou - the artnetwork, Pinterest