(Eugene Grasset Self-portrait 1898)

Йожен Грасе е роден през 1845 г. в Лозана, Швейцария. Баща му бил скулптор, проектирал мебели, а младият Йожен се насочил към архитектурата. Той се дипломирал в Цюрих, а последвалото пътуване до Египет оставило в съзнанието му впечатления за цял живот. Именно те сложили авторски печат върху редица великолепни плакати, сътворени от талантливите ръце на Йожен Грасе. Японското изкуство също се превърнало в извор на артистичните му почитания и вдъхновили много негови творби. Между 1869 и 1870, Грасе работил като художник и скулптор в Лозана. Година по-късно се преместил в Париж, където се заел с дизайн на мебели, текстил, гоблени, керамика и бижута. Неговото фино изкуство и изящни творби били създадени от слонова кост, злато и други скъпи материали в уникални комбинации, и станали крайъгълен камък на образците и мотивите на движението Art Nouveau.

Нуждата от постоянен доход принудила Йожен Грасе да се завърне към графичния дизайн и той започнал да създава пощенски картички и марки за Франция и Швейцария. Плакатното изкуство обаче, се оказало неговата най-силна страна. Някои от творбите му станали част от Maîtres de l'Affiche, включително литографията "Jeanne d'Arc Sarah Bernhardt."

С нарастващата популярност на френските плакати в САЩ, Грасе се превърнал в един от най-търсените от американските компании артисти. През 1892-ра той сътворил коледната корица на Harper's Magazine. През 1894 Грасе нарисувал "The Wooly Horse" и "The Sun of Austerlitz" за The Century Magazine, за да подпомогне популяризирането на историята за живота на Наполеон Бонапарт. The "Wooly Horse" се сдобил с такава известност, че прочутият американски дизайнер Louis Comfort Tiffany, помолил Грасе да пресъздаде образа върху стъкло.

Вижте изящния календар на Грасе „Красивата градинарка” ("La Belle Jardinière"), разцъфнал сред великолепието на Belle Époque, 1896.

Изображения: Héraldie, ctgpublishing.com