Когато мечтите летят високо…

Urban Creatures сбъднаха една своя мечта – да изрисуват самолет. Дръзко, необичайно и грандиозно се оказа тяхното начинание, започнало през лятото на 2017 г.

Винаги ни е било мечта да изрисуваме самолет, защото самолетите са неразделна част от бетонния декор на района, в който ние живеем и работим – район Подуяне в София. Толкова сме свикнали с тяхното присъствие, че дори сме изградили навика докато говорим, неусетно да повишаваме и понижаваме гласа си, когато те преминават над главите ни. Днес, няколко месеца по-късно, след около 500 часа рисуване, над 1000 флакона и екип от 20 души със съдействието на Lufthansa Technik Sofia реализирахме първата по рода си прощална церемония. С нея удостоихме първия самолет, който беше подготвен за своето оттегляне от активна служба – „Еърбъс“, споделя Ясен ГЕШЕВ, инициатор на проекта и съосновател на Urban Creatures.

Изпълнението на проекта е истинско предизвикателство - денонощна работа в условия на 40 градусова жега, вятър и гръмотевични бури върху бетона на летище София. И още – съобразяване с голям брой изисквания и ограничения във връзка с гарантирането на сигурността на всички замесени, както и опазване на околната среда.

BOZKO, артист:
„Много е странно чувството да вложиш толкова много усилия в творба, която ще бъде унищожена. Целият този труд е своеобразно жертвоприношение, също като при погребението на знатен войн.

Nordic Warrior е името на проекта, защото инстинктивно разпознахме самолета като северен воин, завъшващ живота си, изпълнил достойно дълга си.

От друга страна има и силна връзка между ролята на самолетите в съвременния свят и ролята на корабите при северните народи. Точно, както корабите някога, днес самолетите са основния инструмент позволяващ на хората да откриват света и да се развиват.

Затова и препратката ни към нордическата традиция е напълно естествена.“

В този проект сили обединиха още графити артиста Y2, режисьорът Иван Москов заедно с Beardfrost студио, музикантът Иван Шопов и фотографът Владимир Груев. Тяхната магия може да видите във видеото (facebook.com/UC.SOFIA) и снимките от проекта.

Иван МОСКОВ, режисьор:
„Беше много трудно за снимане, с много ограничения при много изискващ терен, но магията се получи. Успяхме да слеем, да обединим в едно цяло всички аспекти и така да създадем тази естетика, която търсехме.”

Иван ШОПОВ, композитор и продуцент:
„Вибрацията на този проект много ми допадна. Той е дълбок и медитативен и отговаря на посоката, която съм избрал за предстоящият ми самостоятелен албум. С това видео правим своеобразна премиера на композицията „Night Bus” и тъй като целият албум е вдъхновен от усещането ми за града, малко по-късно ще направим неговата премиера заедно с Urban Creatures.”

„Знаем за съществуването само на още два подобни некомерсиални проекта, в които улични артисти са имали възможността да изрисуват самолет – един в Бразилия и един в САЩ. Затова сме благодарни на София, че като част от Културния Календар на столична община, имаме възможност да правим толкова смели и сложни проекти, обединяващи в едно някои от най-добрите български артисти с една от най-уважаваните компании в сферата на авиацията”, допълни Ясен Гешев от Urban Creatures.

Снимки: Владимир Груев | FREAX | URBAN CREATURES