Стената на столичния инспекторат на ул. „Париж” 5 е най-новото платно на разпознаваемия по цял свят български артист Bozko. Близостта с Държавната Опера и отвореното пространство наоколо предоставя широка публика и поставя на сцената една болезнена тема - темата за твореца и неговите битки. Крива ли е действителността, в която живеем, уморени ли са крилете на изкуството, което създаваме, трънени ли са аплодисментите, които артистите получават? 

Изчезналото преди години в Лион платно на Bozko, Dreamer, се преплита с тази нова мащабна градска трансформация. Фигурата на неговия Мечтател е осакатена, останала без своите ангелски криле, трагична в своето мъченичество. Днес ангелските криле на твореца са там, където трябва да бъдат, макар и уморени. А Bozko сътвори едно ново Възкресение, даващо нова надежда и ново начало – за битките, които всеки творец води, за семето, което посява на своята сцена, за ореола от проклятие или слава, който осветява пътя му. 

Bozko се отличава с многопластовост и специфичен стил (а в WebStage сме ви срещали отблизо с него ). Смятан от много за философ, той има дълбоко разбиране за градския хаос. Създател e на някои от най-добрите стени в България, отразени по целия свят и популяризиращи София като иновативен и атрактивен за младата публика град. Реализирал е и проекти в Брюксел, Лион, Босна и Херцеговина, Берлин, Италия, Монако. През 2019 предстоят проекти в Холандия и САЩ. Негова монументална творба беше класирана в топ 3 на най-добрите стени в света през 2015.

Стената на Bozko е част от деветото издание на проекта за градско изкуство Urban Creatures, включено в Календара на културните събития на София.  

„Тази година е специална за Urban Creatures. Девето поредно издание, девет години на преодоляване на предизвикателства, на втъкаване на „души” в стените на града. Urban Creatures 2019 го посвещаваме на твореца и на неговите битки или накратко#iloveyouhater “, сподели основателят на проекта Ясен Гешев.

Снимки: Владимир ГРУЕВ | FREAX , Иван ШИШИЕВ, Неделчо ХАЗЪРБАСАНОВ Мартин СИМОНСКИ © Urban Creatures