Стихотворението „Вяра” на Вапцаров доведе в България световноизвестния артист Bosoletti, а две изкуства се сляха в едно, за да почетат живота и творчеството на големия наш поет. Как един художник нарисува поезията върху сивата градска стена? Как звучи Вапцаровата поезия на испански? Готова ли е София да приеме в пространството си трансформиращите щрихи на свободното изкуство? Вярваме, че е така. 

Органично, изчистено и семпло е изкуството на Bosoletti, чиито впечатляващи монументални проекти трансформират градската сивота в Минск, Берлин, Мексико Сити, Буенос Айрес, Торино, Барселона, Мюлюз (Франция), различни градове в Белгия, Белград, Португалия, Валенсия, Саламанка, Монтевидео (Уругвай), Майорка. Роден и израснал в малко селце в аржентинската провинция Санта Фе, Bosoletti избира Неапол за свое творческо убежище, а вулканичният град с историческо великолепие му благодари подобаващо. Тъкмо там през 2016 г. аржентинският артист получава височайшата покана да изрисува стената на католическия храм Pio Monte della Misericordia”, приютил последната творба на Караваджо, която той не успява да довърши и е завършена от друг артист. Храмовата стена на Bosoletti изящно разчупва каноните, в които изкуството и религията докосват своето ново „Сътворение”, а Ватиканът, италианската държава и стотици аристократични фамилии дават щедрата си подкрепа за сбъдването и на други творчески проекта на артиста.

Днес в сърцето на София оживява поетичната стена „ВЯРА” на Bosoletti – вдъхновена от великия Никола Вапцаров – поетът, чиито думи живеят във вечността, а стиховете му обикалят света, преведени на над 90 езика. Вапцаров е у дома си – монохромната рисунка е създадена на гърба на къщата музей „Н.Й. Вапцаров” на ул. „Ангел Кънчев” 37. Поводът е 110-та годишнина от неговото рождение, а желанието за претворяване на неугледната музейна стена идва от уредника на къщата музей „Н. Й. Вапцаров”, Катя Зографова. 

Инициативата е поета от URBAN CREATURES, чиито мащабни артистични проекти от години прекрояват и облагородяват публичните пространства в София и по света. Изключителната пластичност и органичност на Bosoletti, и дълбокият му артистичен прочит на Вапцаровата поезия, за която той говори с възхита, го правят търсения за проекта артист. 

BOSOLETTI :

„ВЯРА” е създадена да почете краткия живот и велико дело на Вапцаров, оставил огнена следа в културно наследство на България. Смел мъж и творец, готов на най-великата саможертва в името на истината, свободата, вярата – така почувствах неговата поезия. Най-много ме развълнуваха стихотворенията му „Прощално” и „Вяра”. Фигурата, която реших да изобразя, композира в себе си Живота, Поезията, младата любима на поета и хората, с които той се отъждествява – една извисена светлост насред хаотичната заобикаляща среда. Вечният копнеж и идеал срещу ежедневното „всичко”. 

Изчистен образ, който „печели” насред цялата цветна суета наоколо, ясно видим от улицата, подтикващ към размишление, искащ да бъде разгледан отблизо и в дълбочина. Ефимерна картина, пресъздаваща вечните ценности, наситена с тела, в които горят човешките страсти, дишащи и борещи се за своя идеал, несъвършени в тленността си, живи с любовта си, прегърнати за вечността.”

Снимки: Владимир ГРУЕВ | FREAX , Иван ШИШИЕВ, Неделчо ХАЗЪРБАСАНОВМартин СИМОНСКИ © Urban Creatures