12 анимационни филми базирани на съвременни български стихове ще бъдат представени в серия събития и печатна книга-албум в столичната галерия „Прегърни ме“

На 16 септември в софийската галерия „Прегърни ме” поезията и анимацията си дават вълнуваща среща, обединени в проекта „Щрих и Стих“ на продуцентския екип Компот Колектив. Интригуващото сътрудничество между български поети и аниматори, започнало през 2015 г. за първи път ще представи пред публика своите 12 филмови творения. Колекцията обединява поезия и анимация в едно, като създава нова екранна форма - анимирана поезия. „Млекарката“ на легендарния фронтмен на Нова Генерация Димитър Воев оживява чрез таланта на режисьора Иван Богданов, а „Естествен роман в 8 глави” на Георги Господинов е претворен от Милен Витанов.

Стиховете на Марин Бодаков, Мария Донева, Петър Чухов, Анамария Коева, Калоян Праматаров, Дилян Еленков, Стефан Иванов и Стефан Икога се превръщат в отправна точка за режисьорите на „Щрих и Стих“, а авторският прочит и кино интрепретация на филмите са дело на Аспарух Петров, Борис Десподов, Йоана Александрова, Далибор Райнингер, Весела Данчева, Петя Златева, Наталия Атанасова, Борис Праматаров, Ина Николова, Дмитрий Ягодин.

Артистичният проект на Компот Колектив поставя начало на 16 септември с откриване на изложба и представяне на книга-албум „Щрих и Стих - поезия в анимация”, и продължава до 1-ви октомври с поредица от съпътстващи събития в Галерия „Прегърни ме“ - срещи с режисьори и поети, прожекции на филмите, концерт, анимационни работилници за деца, представяне на книга-албум и флип-книги за всеки филм и още.

Аниматорите от „Щрих и Стих” освободиха нашите стихотворения. И ни показаха, че текстовете съдържат светове, че могат, че можем… Когато гледах за пръв път филмите по нашите текстове, тези стихотворения бяха като чисто нови. Преродени в друго изкуство. Лично аз се усетих разбран, качен на друго стъпало към себе си. Не сам.”, споделя поетът Марин Бодаков (1971-2021), който ни напусна преди броени дни.

„Щрих и Стих” е дългосрочен проект, реализиран по идея на Весела Данчева, като продукция на Компот Колектив. Филмите, произведени между 2015 г. и 2020 г. с подкрепата на ИА Национален филмов център, се радват на национален и международен успех по филмови фестивали и кино форуми, и са отличени с множество престижни награди.

Вижте повече на: Compote Collective
Изображения: „Щрих и Стих“ / © Compote Collective