Талантливият наш публицист Димо Димовски за парадоксите на българските нрави в есето си „Стъкълца по пътя”

Това, което чужденците знаят за нас е, че тук на Балканите живее малък народ със собствено достойнство. Това, което чужденците не знаят за нас е, че достойнството ни е твърде крехко, а и нищо не ни струва.

Това, което чужденците знаят за нас е, че сме имали бурна история. Но онова, което не знаят е, че никой у нас не се е поучил от историята ни.

Това, което чужденците знаят за нас е, че съдбата е била немилостива към тоз народ, но онова, което не знаят е, че същата тази съдба винаги е била в ръцете на неговите правителства…

Това, което знаят за нас е, че сме по патриархалному гостоприемни, но това, което не знаят за нас е, че оплюваме гостите си веднага щом си тръгнат…

Това, което чужденците знаят за нас е, че не държим особено много на дадената дума. Това, което не знаят е, че за една изтървана дума убиваме човека.

Това, което чужденците знаят за нас е, че избрахме многопартийността. Онова, което не знаят е, че се държим така, като че други партии, освен нашата не е имало, няма, не бива и да има.

Това, което чужденците знаят за нас е, че много често се самообругаваме. Но онова, което не знаят е, че изпитваме скрито превъзходство над останалите, които в нашите очи са цигани, шваби, поконеци, жабари, мамалигари.

Това, което чужденците знаят за нас е, че докато дишаме се трудим. Но онова, което не знаят, че стари хора попълзяват от работа, за да лентяйстват милите им рожби.

Това, което чужденците знаят за нас е, че фолклорът ни е страхотен. Но онова, което не знаят е, че мнозина сред нас предпочитат чуждия, защото им се струва още по-страхотен.

Карикатури: Илия Бешков