1. Никой не е длъжен да ме обича
Никой не е длъжен да ме обича, нито дори да ме харесва. Аз не харесвам всеки срещнат, така че защо той да е длъжен да харесва мен? Радвам се, когато ме харесват или обичат, но ако някой не изпитва такива чувства към мен, аз пак ще съм си аз и няма да си внушавам, че не си заслужава да ме харесват. Не мога да накарам определен човек да ме хареса, както и друг трудно би ме заставил да направя същото. Не ми трябва възхищение през цялото време. Aко някой не ме одобрява, това не бива да ме тревожи.

2. Нормално е да правя грешки
Всички правят грешки, но това не значи, че съм лош и недостоен човек. Няма причина да се разстройвам , ако сгреша. Аз изследвам най-различни неща в този живот и една грешка няма да ми попречи да продължа в същия дух. Мога обаче да се науча да избягвам грешките. Другите също могат да сгрешат. Аз ще приема своите грешки, както и грешките на другите.

3. Другите хора са такива, каквито са и аз съм такъв, какъвто съм
Ако нечия постъпка не ми хареса, това не означава непременно, че имам насреща си лош човек. Не е задължително той да бъде наказан само защото на мен не ми се нрави какво прави или какво е направил. Няма причина другите хора да бъдат такива, каквито аз искам да бъдат, както няма и причина аз да съм такъв, какъвто те искат да бъда. Всички имат право да се самоопределят както желаят, същото важи и за мен. Не мога да контролирам останалите или да ги променям. Те са си те; всички заслужаваме уважение.

4. Не е задължително да държа всичко под контрол
Ако дадена ситуация се развива по неочакван за мен начин, аз ще успея да се справя. Трябва да приемам нещата, хората и себе си такива, каквито са. Няма причина да се разстройвам, ако не мога да накарам дадена ситуация да съвпадне с моите желания или да се развива според моя план. Не е казано, че всичко трябва да ми харесва. Дори нещо да ме дразни, аз мога да живея, въпреки че то съществува.

5. От мен зависи как ще протече денят ми
Чувствата и постъпките ми зависят изцяло от мен. Никой не може да ми каже какво да чувствам. Ако съм имал лош ден, то е, защото съм го направил такъв. Ако съм имал страхотен ден, единствената заслуга е моя, защото нагласата ми е била позитивна. Другите хора не са длъжни да се променят, за да се чувствам добре. Аз съм този, който отговаря за живота си.

6. Ако нещата се объркат, мога да се оправя
Няма причина непрекъснато да съм нащрек и да мисля,че дадена ситуация ще се влоши. Обикновено всичко е наред, но дори да не е, мога да се оправя. Не е нужно да пилея енергията си в притеснения. Светът няма да свърши, всичко ще се оправи.

7. Много е важно да постоянствам
Аз мога. Дори да съм изправен пред трудни препятствия, по-добре да се опитвам непрестанно да ги преодолея, отколкото да ги избягвам. Избягването на трудностите не ми дава никакъв шанс да изпитам радостта от успеха, докато при постоянството не е така. Ако нещо си заслужава да го имаш, значи си заслужава и да влагам усилия за него. Сигурно много неща ще се окажат извън възможностите ми, но поне мога да пробвам.

8. Мога сам да се грижа за себе си
Няма нужда друг да се грижи за моите проблеми. Мога сам да се грижа за себе си. Мога сам да вземам решения. Мога сам да мисля. Не трябва да завися от нечии грижи.

9. Мога да се променям
Не бива да оправдавам постъпките си с минали преживявания. Всеки ден е нов. Глупаво е да смятам, че каквото и да правя си оставам същия. Разбира се, че не е така. Аз мога да се променям.

10. Другите хора също могат да се грижат за себе си
Едва ли мога да реша проблемите на другите хора вместо тях. Не е нужно да се натоварвам с грижите им и да ги схващам като свои собствени. Не е нужно да променям хората или да подреждам живота им. Те са способни, сами могат да се грижат за себе си и да решават проблемите си. Бих могъл да им съчувствам и да им помагам, но не и да върша всичко вместо тях.

11. Мога да усвоя гъвкав подход
Има безброй начини да се направи нещо. Много хора имат чудесни ефективни идеи. Не съществува единствен и „съвършен" начин. Всеки има идеи, които си струват. Някои от тях може да звучат по-смислено от други, но всички те са ценни и всеки може да даде ценен принос.

Неизвестен автор, преведено от Алисън Стивънсън
Из "Пилешка супа за душата на тинейджъра"
Изображения: wallpapergalleryin.blogspot.com, magic4walls.com