Неприличните думи и малкото дете

Неприличните думи или ругаенето и вашето малко дете

Какви са причините

Вашият малък любопитко се е сдобил с ново умение, нещо, което е различно и по тази причина много вълнуващо. Много често първата ругатня на детето се появява вследствие на подражание. Възможно е детето да ви е чуло, когато ругаете друг шофьор, който ви е отнел предимството на пътя и сега то повтаря чутото от задната седалка. Най-добрият начин да се справите с това поведение е като го игнорирате, докато детето загуби интерес. Ако детето е силно заинтригувано и не спира, ще трябва да си признаете, че не е трябвало да казвате това(едно обикновено "оп" би било по-добре) и да се опитате да отвлечете вниманието му с песен или приказка.
Малчуганът може да е чул лошите думички и от света извън вкъщи. Много вероятно е най-доброто му приятелче в градината току-що да е разширило речника си и за по-забавно да е споделило новите думички с детето ви.
Друга възможност е случайно вашето дете да е чуло грубият език от телевизията.

Какво да правите

1. Запазете каменно изражение
Първият път, когато детето ви каже ругатня или използва неприлична дума, трябва да се постараете да не се изсмеете, тъй като малчуганът ще приеме това поведение за отличен мотив да продължи отново и отново. Гледайте на това поведение като на сериозен експеримент от страна на детето: "Чух дума или израз, която останалите хора използват от време на време, нека видим какво се случва, ако аз я кажа". Когато детето е много малко идеалният начин да обсеби възрасния е като го накара да се засмее, като го ядоса или разстрои. Каквато и измислена неприлична дума да каже детето, опитайте да не се смеете. Най-добрият отговор на подобно поведение е като не му обръщате внимание.

2. Поставете граници
Ако все пак двегодишното ви дете прекалява с ругатните, ще се наложи да му поставите граници. Много е важно да подходите спокойно, без излишни нерви и крясъци, иначе при всеки случай на ваше избухване, ще напомните на детето за огромната му власт над вас. Дайте на детето да разбере, че не бихте искали да чувате подобен груб език във вашия дом или когато детето е други хора.

3. Не позволявайте детето да постига своето посредством ругаенето
Ако детето ругае, защото иска нещо, не му угаждайте. Не е добра идея да кажете на детето, че не се е държало добре, но въпреки това ще му купите сладолед.

4. Научете детето си на уважение
Няма с нищо да помогне на детето си,ако му позволявате да отвръща на епитетите, отправени от други деца. Това поведение само ще му донесе неприятности – в училище, на детската площадка, а и в никой случай не прави добро впечатление. Обяснете на детето си, че ако обижда другите деца, то наранява чувствата им.

5. Внимавайте какво говорите самите вие
Със сигурност правилата за детско поведение и това на възрастните са различни, но ако детето ви ежедневно чува обидни думи в случайни разговори, ще бъде много по-трудно да го убедите, че подобно поведение е неприемливо. Детето ще се чуди защо правилата трябва да важат за него, а за другите не. Знайте, че детето ви е като гъба: то попива всичко, което чува и вижда, и има огромно желание да сподели с останалите, независимо дали е добро или лошо.

Автор: Теодора Василева, Българска школа по психоанализа

Източник партньор: Българска школа по психоанализа
Снимки: observer.com, huffingtonpost.com

6491 Преглеждания