Навреме ли идвам за уморението? ~ ПИПИ и училището

На добър час, мили деца! Нека знанието и смехът бъдат ваши приятели.

pippi i uchilishteto1

Когато имаш майка, която е ангел, и баща, който е негърски крал, а самата цял живот си обикаляла моретата, не можеш да знаеш как да се държиш в училище сред всичките тия ябълки и таралежи.

Де такива училища като в Аржентина - каза важно Пипи и гледаше децата отгоре. - Там трябва да идете. Великденската ваканция започва три дни след Коледната, а лятната - три дни след Великденската. Лятната ваканция свършва на 1 ноември и после наистина следва доста тежко време до Коледната ваканция, която започва на 11 ноември. Но човек се примирява, защото не дават уроци за в къщи. В Аржентина е строго забранено да се учат уроци. Понякога се случва някое малко аржентинче да се вмъкне в гардероба и да учи тайно, но горко му, ако майка му го усети. В училище изобщо нямат смятане и когато някое дете знае колко прави седем и пет, наказват го цял ден да стои в ъгъла, ако е било толкова глупаво да каже това на учителката си. Четене имат единствено в петък, и то само ако се намерят книги, които да четат. Но никога не се намират.

-  Добре де, ами тогава какво правят в училище? - учуди се едно момченце.

- Ядат бонбони - отговори уверено Пипи. - Една дълга тръба свързва близката бонбонена фабрика с класната стая и оттам непрестанно извират бонбони, тъй че децата едва смогват да ги изядат.

-  А учителката какво прави? - недоумяваше едно момиченце.

- Сваля хартийките от бонбоните, глупаче - отвърна Пипи. - Да не мислиш, че децата сами правят това? Съвсем не! Те дори не ходят лично на училище, а пращат братята си.

pippi i uchilishteto2  pippi i uchilishteto3

* От „Пипи тръгва на училище", Астрид Линдгрен
Снимки: pinterest.com

40528 Преглеждания