Десетилетие след десетилетие, дебатът продължава - добре ли е за децата да растат с животни в къщи?

01  001

Има много положителни причини, поради които децата трябва да притежават домашни любимци. Не само, че домашните любимци учат децата на много умения, полезни в живота , те също са  и прекрасни приятели. Вижте десет причини, поради които детето ви трябва да има домашен любимец.

1. Отговорност
Деца, които растат с домашни любимци развиват чувство за отговорност и грижа към другите, още от самото началото на живота си.

Домашните любимци се нуждаят от грижа и внимание през цялото време. Те зависят от хората в много отношения, за да се хранят например. Децата, които са активни към техните домашни любимци обикновено се учат как да бъдат съпричастни и състрадателни. Да се научат как да бъдат отговорни за друго същество, ще позволи на младите хора, някои ден да се грижат по-добре и за себе си.

23

Важно за собствениците на домашни любимци е да позволяват на децата си да помагат в грижите за тях, съобразени разбира се с тяхната възраст. Когато децата са малки, те могат да помагат на своите родители, като сипват вода и храна на животинката, а успоредно с порастването им, помоща им в грижите, може постепенно да се увеличава.

2. Самоувереност
Наред с отговорността към домашният любимец идва изграждането на самочувствие. Когато децата са успешни в полагането на необходимите грижи към своите домашни любимци, те се чувстват добре и вътре в себе си. На свой ред, самочувствието им се увеличава и те носят увереност. Те са, в известен смисъл, горди със своите постижения.

4

3. По-малка склонност към алергии и астма
Множество изследвания през годините са показали, че децата, които растат с домашни любимци са по-малко податливи към развитие на алергии и астма. Когато са изложени в среда с домашни любимци и други алергени преди навършване на една годишна възраст, децата са склонни да развиват по-силна имунна система.

5  6

7

Резултати публикувани в Clinical и Experimental Allergy показват, че деца , които са израснали с домашни любимци са два пъти по-малко склонни да развиват тежки алергии по-късно в живота от деца, които изобщо не са имали контакт с животни в ранна възраст.

4. Разходки и игри
Домашните любимци, особено кучетата, трябва да се извеждат на разходка и често имат необходимостта от изразходване на енергия.

89

Дейностите, в които участват децата заедно с своите домашни любимци, обикновено са физически. Това позволява на децата и семействата като цяло, да прекарват повече време навън в разходки и забавления.

10  11

12  13

14  38

16  17

18.1

Слънцето и чистият въздух са добри за всички. Това е приятният и забавен ангажимент към едно куче, а приятните емоции са причина за повече усмивки и добро приятелство. А общите ангажименти и интереси, създават взаимосвързаност. 

5. Спокойствие
Домашните любимци са склонни да създават чувство на спокойствие у децата.

18

41  42

Някои младежи са по-спокойни около своите домашни любимци, отколкото около други хора. Подобно на възрастните, децата се обръщат към своите домашни любимци, когато се чувстват тъжни, ядосани или разстроени.

19

По магически начин, домашните любимци носят мир на ситуацията и осигуряват на своите стопани безусловна любов.

6. Облекчаване на стреса
По същия начин, по които създават спокойствие у децата, кучета също могат ба бъдат като болкоуспокояващо средство срещу стрес. Присъствието на куче в къщи, може да бъде изключително терапевтично за цялото семейство. Просто едно гушкане с него може да доведе до чувство на сигурност и безопасност за децата, да не говорим за останалата част от семейството.

2021

Често, хората се обръщат към своите кучета, когато имат нужда от комфорт. Те са най-добрите слушатели и никога не се опитват да ни дават съвети, те просто са там с успокоителното си влияние върху нас в моментите, когато сме разтревожени и стресирани. Те са най-верните и добри приятели.

24  25

Въпреки, че котките не са толкова състрадателни като домашни любимци, те също могат да помогнат за облекчаване на ненужно напрежение.

26

39  40

Има какво да се каже за усещането, когато си в прегъдка със своята котка. Тяхната мека козина и мъркането им могат да създават чувство на спокойствие. Котките също имат нежна страна, те просто не я показват много често.

7. Подобряване умението четене
Много деца се чувстват по-удобно да четат на глас на своите любимци, отколкото пред възрастни.

27

Може би това е така, защото домашните любимци са, както споменахме, най-добрите слушатели и не съдят никога за допуснатите грешки. Умението за правилно четене е задължително и се постига само с практика. Колкото повече децата четат, толкова повече ще подобряват това умение. В по-младите възрастови групи, най-добре е за тях да четат на глас, защото така те могат да се чуят.

28  29

30  31

32  33

Оралната практика в четенето ще доведе до резултат, в които децата стават добри читатели, а това от своя страна е от изключително значение, защото то води до по-добро разбиране на това, което четат.

8. Научаване повече за последствията
Грижата за домашни любимци учи децата що е действие и още по-важно, какви могат да бъдат последствията от него.

34

Когато за тях не се грижим правилно, резултатите са реални и лесно децата схващат и разбират за последствията . Ако рибите не се хранят, те умират. Ако клетката на един хамстер не се почиства ще започне да мирише лошо и т.н.

9. Ангажимент
Отглеждането на домашен любимец е огромен ангажимент. Домашните любимци не са вещ, която може да бъде захвърлена, когато се уморим от нея. Да се грижим за тях означава да ги храним, почистваме, разхождаме, да пазим тяхното здраве, а те от своя страна ни дават обич всеки ден.

35

Децата, които израстват в семейства с домашен любимец се учат на ангажираност /независимо дали наблюдават докато са малки как го правим ние или участват сами в грижите по-късно/ и на последователност при изпълнение на своите задачи.

10. Дисциплина
Когато живеят с домашен любимец, децата научават много и за дисциплина. Научно доказано е, че кучето помага на децата да научат повече за дисциплина, както и че възпитава самодисциплина. Някои биха казали, че при котките този въпрос протича в обратна посока, а именно, че те дисциплинират техните собственици. :))

43