В една среща легендарният основател на компанията Microsoft  Бил Гейтс дава 11 съвета за успех на дипломиращи се ученици, които вече няколко години се разказват като „приземяващи“ насоки към подрастващите. Това са думи за живота, които никой не изрича в училище. Също така никой възрастен не се осмелява да каже на младото поколение. Властват нормите за политическа коректност, за щадене на детската психика, за мотивацията. Няма лошо, но това води често и до страничен ефект, който също може да е жесток. Израства едно поколение, което изобщо няма представа каква е реалността. След това разочарованието може да е огромно, а провалът – почти сигурен.  

11 бащини съвета от Бил Гейтс към учениците, споделени от блога Danybon.com: 

1. Животът не е справедлив. Свикнете бързо с този факт.  

2. На света не му пука за вашето самочувствие. Той очаква от вас първо да постигнете нещо, а след това да имате високо мнение за себе си.  

3. Няма да правите по 40 000 долара на година веднага след излизането си от гимназията. Вие няма да бъдете вицепрезиденти на големи компании и да имате луксозни коли, докато сами не си ги спечелите с труд.  

4. Ако си мислите, че учителите ви са гадни, изчакайте да видите шефовете си. За разлика от учителите ви, работните места на шефовете ви не са гарантирани.  

5. Да правите бургери не е под достойнството ви. Вашите баби и дядовци са нямали нищо против да се трудят. За тях дори правенето на бургери е било възможност да работят.  

6. Ако нещо оплескате, не обвинявайте за това родителите си. Не хленчете за грешките си, а се учете от тях.  

7. Преди да се родите, родителите ви не са били толкова досадни, колкото ви се струват сега. Те са станали такива, защото ви плащат сметките, чистят ви дрехите, слушат ви приказките колко сте велики и готини. Така че преди да тръгнете да спасявате дъждовните гори от паразитите от поколението на родителите ви, вървете и си почистете първо стаята!  

8. Във вашето училище може да са премахнали делението на победители и победени, но в живота не е така. В някои училища вече може и да не се пишат слаби оценки и може да ви дават да правите тестове наново и наново, докато улучите верния отговор. Всичко това няма дори и лека прилика с реалния живот.  

9. Животът не е разделен на срокове. В живота няма летни ваканции. Малко работодатели се интересуват от това вие да откриете истинското си „Аз“. Правете всичко това в свободното си време.  

10. Телевизията не е реалният живот. В реалния живот трябва да излезете от кафенето и да отидете на работното си място.  

11. Бъдете мили с умниците. Така ще имате шанс да работите за някой от тях след време.

Източник: danybon.com
Снимки: news.wisc.edu, latimes.com