Околосветско пътешествие из училищните площадки за игра

Фотографът Джеймс Молисън създава провокираща мисленето и нагласите ни концепция, която разрушава и изгражда наново социалната ни представа за света. Новата му книга „Детската площадка“ е фокусирана върху уникалността на местата за игра на децата в различни точки на земното кълбо. Целта на околосветското му пътешествие е да улови моментите, в които децата играят по време на училищните си междучасия. “Това изживяване беше изпълнено с вълнения, игри, дразнене, смях, сълзи, подигравки, забавления и страх.“

Пътуването му го отвежда до 13 държави, включително Бутан, Израел, Индия, Аржентина и САЩ. Всяка една снимка в книгата му е придружена с детайлно антропологично разяснение.

ТОКИО, ЯПОНИЯ: Заради високата цена на земята в Токио, детските площадки са построени на покрива на училището. На децата е позволено да играят само с меки топки, в случай, че топката падне върху някой минувач на улицата. Площадката има подвижен покрив, от който се чува музика, когато се затваря. На всеки два дни децата чистят училището. Директорът смята, че е изключително важно малките да се научат да почистват след себе си.

СИЕРА ЛЕОНЕ: Това училище е било използвано преди като военна база. Канализация и сметосъбиране липсват, и училището трябва да затваря от юли до септември, заради наводненията от Крокодилската река. Учителите разчитат на таксите, плащани от родителите.

ТЕЛ АВИВ, ИЗРАЕЛ: Тази гимназия е свързана с израелските военновъздушни сили. Почти всички ученици получават военна подготовка за компютърни инженери, специалисти по електроника и механика. Масите са за игри на шах и тенис на маса.

НАЙРОБИ, КЕНИЯ: Това е училище в беден квартал. Класните стаи са конструирани от бетонни блокове с вълнообразни метални покриви. Когато вали, училищните занятия се прекратяват. Класните стаи са толкова претъпкани, че учениците трябва да се катерят по чиновете, за да излязат от тях.

ТХИМПХУ, БУТАН: Това училище се намира в древен манастир в столицата на Бутан. Условията на живот са на ръба на жизнения минимум: децата спят на матраци на пода, инфекциите, въшките и крастата са обикновено явление. Повечето момчета са изпратени да учат в манастира, защото техните семейства не могат да си позволят изхранването им.

ВИТЛЕЕМ, ИЗРАЕЛ: Училището е в бежанския лагер Аида близо до Витлеем. Съвсем наблизо са се водили бойни действия и затова стените са допълнително удебелени, за да защитават децата. Извън входа е израелската стена за сигурност. Когато войниците не гледат, учениците хвърлят камъни по тях.

ИНГЪЛУУД, САЩ: Тази гимназия е държавно училище в Лос Анджелис. Молисън прави тази снимка точно преди провеждане на рали.

Уилище Paso Payita в АРАМАСИ, БОЛИВИЯ

ЛОС АНЖЕЛИС, САЩ

КАТМАНДУ, НЕПАЛ

Училище Seishin Joshi Gakuin, ТОКИО, ЯПОНИЯ

Източник и снимки: visualnews.com