За разликата между здравите и невротични отношения, споделено от известния руски психолог Михаил Лабковский.

Ролята на отношенията в живота на човек

Съществува популярна идея, че отношенията са неотменна част от нашия живот, защото по природа ние сме социални същества. В училище са ни учили, че потребността от това да имаме отношения, е генетически заложена. А различията, като нуждата от самота и отшелничеството, често са обявявани за неадекватни състояния. Чували сте и познатото: „Колкото повече опознавам хората, толкова повече обичам животните”. Но накратко - при здравите, психически стабилни хора, има желание за създаване на отношения.

Здравите хора създават отношения, в които е вложен определен смисъл. Докато при невротиците, отношенията на всички нива имат силно преувеличена роля, свързана с болезнени теми – липса на родители в детството, хладни отношения у дома и т.н. Много жени смятат, че отношенията – те са единственото важно нещо на тоя свят. Себереализация, кариера, пари – всичко това е безсмислено или придобива значение само ако липсват отношения. Заради това, че мнозина в детството си са страдали от липсата на родителска грижа, днес те имат хипертрофирало отношение към отношенията. Те са обладани от натрапчива идея – непременно да имат някого до себе си. Мъжете, за разлика от жените, имат по-различни приоритети – добра работа, стремеж към печелене на пари и други жизнени цели. Ако човек принципно не е имал проблемни отношения с родителите си, отношенията играят второстепенна роля. На първо място стои себереализацията.

Какво се крие зад желанието да имаме човек до себе си

Встъпвайки в отношения, подсъзнателно  хората искат да получат пари, грижа, внимание, покрив над главата – при това, без да правят нищо. Всъщност всичко това няма никаква стойност – преобладават само чувства, емоции, преживявания. Копнеейки за отношения, невротиците искат да се върнат в детството и да преживеят отново изпитаните тогава усещания.

Здравите хора търсят единствено взаимна любов, затова те нямат проблеми да създадат отношения.

Много жени задават въпроса, къде да си намерят мъж. Когато човек е отворен и готов за връзка, способността да живее заедно с някого, създава самите отношения. Някои жени съвсем не са наясно какво точно търсят в отношенията с мъжете, на тях им е нужен сляп, глух и ням капитан за далечно плаване, защото много от тях никога в детството си не са имали здрави отношения с баща си или са имали лоши отношения с майка си.

Залогът за щастлив семеен живот не е в компромисите, а в стабилната психика. Единствено в този случай, един и същи човек може да бъде обичан цял живот. Ако психиката е нестабилна, може да разлюбиш след 10 минути, или просто нещо в партньора да почне неудържимо да те дразни. С времето това довежда до развод.

За проблемите на нездравите отношения

При невротиците може да има много причини за липса на отношения. Една от тях – те просто не са готови, макар сами да не проумяват това. Те се страхуват от новото: „Не се срещам с непознати”, притесняват се от секса: „Не правя секс без любов, а теб не те обичам”, имали са болезнени отношения: „Страхувам се от нови връзки”.

Дори да им се случи да се впуснат в нова връзка, скоро мнозина от тях се разделят, защото са открили недостатъци у партньора си. Търсенето на недостатъци е охранителна функция в психиката на човек, който се бои от партньорски отношения. Всъщност, това е неспособността да създаваш такива. Но е много трудно да извадиш признание от хората, че не са готови на подобна крачка. По-лесно е да чуете: „Просто не съм срещнала моя човек”.

Детските преживявания на някои жени са били наситени със страдания и самосъжаление. Мъжете, които ги обичат днес, които желаят да се грижат за тях и да ги направят щастливи, не могат да им осигурят подобни усещания. Такава жена не се нуждае от любов и грижа, а иска постоянно да живее в състояние на несигурност. Такива хора не могат да имат здрави отношения, това се отнася и за онези с тежко семейно наследство. Някои мъже отбягват любвеобилните жени, които демонстрират преданост и грижовност, защото са белязани от спомена за студената си майка и факта, че никога в детството си не са сядали на масата за семеен обяд.

Доколко е важно за отношенията равностойното социално положение

Ще дам няколко примера: Жан Жак-Русо си направил експеримент като се оженил за неграмотна селянка и той свършил с факта, че тя си намерила любовник и го зарязала. Известната манекенка Наталия Водянова наскоро беше попитана, дали би се омъжила за стругар. И тя отвърна: „Разбира се! Само кажете, къде ще го срещна!?”. Считам, че общите интереси играят много важна роля. На стадия на влюбването няма различия - човек не се замисля много-много що за човек е партньорът му, какво работи, какви са интересите му. После обаче настъпва прехода от симпатията към перспективата, от детството към зрелия живот.

Ако и двамата партньори са невротици

Милиони хора по света живеят в невротични отношения. Много от тях още от  самото си раждане са живели в такива тежки и лоши условия, че сега ги считат за нещо естествено. Те не се чувстват невротици, дори напротив. За съжаление, болшинството хора са привикнали да страдат и им се струва, че това е нормално.

Нашата литература, кино, театър и музика, цялата ни култура спомага за това. Ярки представители са Толстой и Достоевски. Първият постоянно се занимавал с жена си, а с децата си общувал чак като станели на 20 години. Демонстрирал, че дружи със селяните, занимавал се с демагогия и абсолютно не съответствал на това, за което пишел. Но се борел сам със себе си. Вторият пък, крадял бижутата на жена си и ги проигравал на карти. Животът не е такъв, какъвто са го описали Толстой и Достоевски, макар и двамата да пишат гениално. Идеята за страданието е типично руска черта. Огромна роля играе и православието, което култивира страданието. Повечето хора се мъчат и умират, така и не познали чувството на щастие. Здравият човек винаги избира себе си и своето щастие, а невротикът – емоциите и отношенията. Това е разликата между тях.

Източник: snob.ru
Снимка: snob.ru, glamur.co.il