Много често емпатите се чувстват изгубени и объркани по отношение на своите дарби. Въпреки това е напълно възможно да си емпат и да се чувстваш уверен и щастлив, извличайки максимума от своите възможности.

Ако си емпат, то вероятно си изключително чувствителен по отношение на емоциите и енергията, която струи от околните хора, животни и места. Имаш дарбата да усещаш енергийното поле на другите. Буквално чувстваш болката им. За съжаление, емпатията не винаги е достатъчно ценена в обществото. Ето защо емпатите често потискат, блокират или отричат своите възможности за съпреживяване, поради страх от отхвърляне. Това, естествено може да ги докара до там да се чувстват изгубени, уязвими и самотни.

Съществуват няколко причини, поради които можеш да се почувстваш изгубен, когато емпатичните ти способности са твърде развити. Но за щастие има и прости начини да се справиш с тези чувства.

Не правиш разлика между собствената си болка и тази на другите

Понякога емпатите чувстват прилив на силни емоционални вълни, които идват от другите. Може просто да чакат на опашка в магазина и да почувстват как болката на най-близкия непознат преминава през тях. Това често е мъчително. А болката, която изпитват, когато любимите им хора страдат, може да бъде непоносима. Това води до страх и тревожност, тъй като никога не знаят кога ще бъдат залети от тези болезнени чувства. Можем съзнателно или несъзнателно да се опитаме да притъпим сетивата си, за да възпрепятстваме дълбочината на чувствата си. Можем да се затворим вътре в себе си, в желанието си да избягваме емоциите на околните. Но това всъщност е жалко, защото така пропускаме и възможностите за споделяне на радости и вълнения с тях.

Често пъти се чувстваме тъжни или разстроени без дори да сме наясно с причината. В случай, че не сме в състояние да разграничим нашите собствени чувства от тези на другите, със сигурност ще абсорбираме стреса и болката около нас, ще се чувстваме затрупани и изтощени. Това може да доведе до необясними промени в настроението и непредвидими нива на енергия. Може да се появят и физически симптоми като главоболие и умора.

Така че, не е чудно защо емпатите често се чувстват изгубени и се опитват да притъпят емоциите си. За съжаление този тип „обезболяване“ притъпява и усещанията за радост, което може да приключи с депресия.

Какво помага? Най-добрият начин да започнеш да правиш разлика между собствената си болка и тази на другите е да опознаеш себе си по-добре. След като наистина познаваме себе си, можем да направим това разграничение. Само ако можем да разграничим това, което е наше и това, което не е, можем да вземем решение как да се справим с тези емоции. Да бъдеш наясно с това, коя от емоциите ти принадлежи лично на теб и коя не, не означава да си студен и незаинтересован. Все още можеш да разбереш как другите се чувстват, но си в много по-добра позиция да окажеш помощ, без да се претоварваш.

За да започнеш с пречистването на енергиите на другите от себе си, добре е да се възползваш от облекчението, което дава обикновена вана с морска сол. Тя помага да се изчистят чуждите енергии и да се върнеш обратно в тялото си. Ако смяташ, че има отрицателни енергии в заобикалящата те среда, можеш да ги разсееш с тамян или градински чай. Прекарването на повече време сред природата също подпомага процеса.

Ако ти предстои ситуация, в която се налага да прекараш повече време с хора, които са разстроени, можеш да практикуваш медитация за защита предварително. Седни в удобна поза и вдишай дълбоко няколко пъти. Представи си, че си заобиколен от мехурчета златна светлина. Остани в този балон от светлина, дишайки дълбоко в продължение на няколко минути. Можеш да разчиташ, че дълбокото вдишване и издишване ще ти помогне, ако имаш проблем с концентрацията и умът ти има склонност да блуждае.

Опитваш се да блокираш или притъпиш чувствителността си

Може би си решил, че си прекалено чувствителен и емоционален човек, което всъщност може да означава неуравновесен. Възможно е дори да са те лекували против безпокойство или рязка смяна на настроенията. Не е изненадващо личността ти да се окаже неприемлива за другите и това да доведе до усещането за изолация. Това често те кара да предпочиташ да криеш чувствителната същност на природата си, за да се вместиш в рамките, приемливи за другите. Всеки прави това, в желанието си да бъде обичан и уважаван.

Какво помага? Ако се чувстваш изгубен, защото криеш истинските си чувства, ще трябва да поработиш по отношение на способността си да приемаш и обичаш себе си такъв, какъвто си. Много хора са емпати и това е дар, а също и умение. Емпатите са чудесни в моментите, в които е нужно намаляване на търканията между хората, решаването на спорове и съвместяването на привидно несъвместими характери. Те са много грижовни и усилията им често са насочени към това да помагат на други хора, животни или природата като цяло.

Себеприемането е от ключово значение за преодоляване на чувството за неадекватност, което един емпат може да почувства в съвременното общество. Намери източници, които ще ти помогнат и подкрепят, независимо дали ще са други хора или подходяща литература. Опитай се да записваш всички хубави неща за себе си, всичките си постижения и добри дела, които си извършил. Често пъти ние се фокусираме върху това, което не сме направили както трябва и не успяваме да отпразнуваме силните си страни и успехите си.

Имал си несигурно и проблематично детство

Много емпати са развили своите умения, като необходимо средство за оцеляване по време на детството си. Ако възрастните около детето са непредсказуеми, агресивни или емоционално нестабилни, то развива умения всяка минута да чете промяната в емоциите им.

Какво помага? Ако се чувстваш изгубен, поради проблеми в детството, това върху което трябва да се работи е чувството за уязвимост и несигурност. Вече си възрастен човек, който сам се грижи за себе си. Не си в ръцете на емоциите на другите. Ако някой се държи с теб по начин, който не ти харесва, винаги можеш да си тръгнеш. Разбира се, всички връзки имат своите възходи и падения. Но в резултата на тежкия ти опит, който и да е спор или конфронтация може да те накара да се чувстваш уплашен, уязвим и изгубен.

Практиката, наречена „заземяване“ може да подсили усещането за сигурност и безопасност. Прекарвай повече време в природата, въвеждай повече природни елементи в дома си, като растения и успокояващите природни цветове. Ходи бос по земята винаги, когато е възможно.

Емпатията може да бъде дар, но може да бъде и проклятие. Това зависи от теб. Като емпат, най-вероятно ще откриеш, че приятелите ти идват при теб основно за помощ и съвети. Освен това силната ти интуиция винаги ти казва кога някой те лъже и не е искрен с теб. Намирайки баланса в уменията си, ще успееш да приемеш своята свърхучствителност като подарък,  а не като бреме.

Източник: learning-mind.com