„Прикритият“ нарцисист е най-лошият от всички видове нарцисизъм. Причината, поради която е такъв обект на интерес е, че определени нарцистични тенденции могат да нанесат изключително сериозни щети върху психиката на околните, без дори да се усетят какво се случва с тях. Капаните им за манипулация са  толкова съвършено изпипани, че докато разберете какво става, може да е прекалено късно.

Едно е да виждаш ясно, че някой се опитва да те контролира и манипулира, но съвсем различно стоят нещата с „прикрития“ нарцисист, който е един от най-екстремните и опасни форми на нарцисизма. Това, което е характерно за тях е крайно защитната им природа, силна емоционалност и привидно никаква външна следа от планиране на заговора, който всъщност подготвят. За разлика от другите форми, този вид нарцисисти са като стелт бомбардировач – идват без предупреждение, само за да оставят разрушения след себе си.

Хората, страдащи от нарцистично личностно разстройство, освен че се целят в емоциите и самопреценката ви, могат да окажат сериозно влияние и върху здравия ви разум.

Ето някои от специфичните характеристики, по които можете да ги познаете:

("Girl at a mirror", 1632, Paulus Moreelse)

Те са прекалено критични

Тъй като носят огромната тежест на несигурността в себе си, имат тенденцията да са прекалено критични към хората около себе си. Проектират собствените си слабости върху всеки, който се изпречи на пътя им, като целта е да накарат другият човек да се почувства глупав, нежелан или незначителен.

Очарователни са, но само когато искат нещо

Сякаш притежават ключ, с който могат да включват чара си и да го изключват по собствено усмотрение. Изключително харизматични са винаги когато пожелаят, но зад този чар се крие само скритото им желание да получат нещо от вас или от хората около вас.

Без значение какво се случва, винаги ви карат да се чувствате виновен

Колкото и да сте им ядосан, ако им се противопоставите или оспорите поведението им, те ще изманипулират ситуацията с такова майсторство, че в крайна сметка вие ще се почувствате виновен и ще им се извините. „Прикритият “ нарцисист знае точно как да извърти нещата, че да ви накара да повярвате, че всичко, което мислите е погрешно, дори и да следвате най-здравата логика и разум.

Оставят ви с усещане за празнота в отношенията ви

Без значение колко дълго време ще прекарате с тях, ще се чувствате изключително самотни. Независимо от преживяванията, които можете да споделяте, въпреки близостта, винаги ще се чувствате така, сякаш нещо липсва или не е съвсем наред.

Не им пука, ако трябва да лъжат, крадат или мамят, за да получат това, което искат

За нарцисистът съществува само един човек във вселената и това е самият той. Вижда в хората само това, което могат да направят за него. Без да го е грижа за никой, освен за него самия, използва околните като инструменти, за да получи онова, което иска в живота. Не се притеснява да използва лъжа, измама или кражба, за да се почувства по-добър, по-велик, по-възхитителен, по-богат.

("Martha and Mary Magdalen", 1595-1596, Michelangelo Merisi da Caravaggio)

Упорит и догматичен, ще получите извинение, само в случай, че му дадете каквото иска

Извинение при такъв тип човек може да се осъществи само ако иска нещо от вас и това е част от играта. Можете да спорите с тях до посиняване, но дори и да получите извинение, то е абсолютно празно. Изобщо не означава, че съжалява, означава само, че ще спечели нещо от „сделката“, а не че е разбрал, че греши.

Има някаква празнота в тях, която е почти невъзможно да разбереш

Дори и в любовна връзка – няма начин да се доближиш до тях емоционално. Като че ли имат защитен слой около себе си, през който не можете да проникнете, а нещата никога не изглеждат съвсем наред или съвсем реални, когато сте с тях.

Неспособни са да създават връзки с хората и общо взето им е невъзможно да правят емоционална разлика между близките си хора и всички останали.

Липсва им съпричастност

Няма значение дали сте вие или някой от Третия свят, който умира от глад, те нямат способност да съчувстват, тъй като са неспособни да разберат състоянията на другите хора и тяхната реалност.

Ревност и завист

Искат абсолютно всичко хубаво в живота за себе си и силно завиждат на това, което имат другите. Те рядко са доволни от това, което самите притежават, постоянно са на „пазара“ на това, което имат другите. Може да са най-богатите хора  на света, но все ще намерят за какво да завиждат на околните.

Изключително ревниви са към хората, на които околните се възхищават. Всички хора изпитваме ревност от време на време, но нарцисистите сякаш консумират основно ревност и завист.

("Woman before a Mirror", 1897, Henri de Toulouse-Lautrec)

Емоционалната им интелигентност е много ниска

Като да говориш с тухлена стена, те просто не изглежда да разбират това, което им споделяте. Почти невъзможно е да се говори с тях на по-дълбоко ниво, но пък докато могат и това им носи ползва, умело ще се престорят и ще ви заблудят.

Те са единствените съществуващи личности в своята вселена. Ще ги е грижа за вас, само ако това има някакво отношение към тях самите.

Невъзможно им е да изпитват угризения

Винаги обвиняват другите, невъзможно им е да съжалят за своя постъпка, действие или лоши думи.

Влизат в ролята на жертва  

Ще ви накарат да ги съжалявате, без значение от обективната истина. За всичко са виновни другите, а те стават само неволна жертва.

Всичко, което чувстват, ще го проектират върху вас

Те са експерти в проектирането на всякакви негативни чувства. Да те накарат да се чувстваш зле е техният начин да се почувстват те по-добре. Сами са неспособни да разбират чувствата и мислите си и затова често обвиняват околните за всичко лошо, което се намира в ума им.

Свърхчувствителни са към критика от всякакъв тип

Ако ги критикувате, ще се разгневят силно, яростно и моментално. Винаги имат нужда от похвали и възхищение, ако не им ги давате, ще ви атакуват, за да си възвърнат надмощието.

("Woman with a Mirror", 1514, Titian)

Обикновено се насочват към по-слабите от тях

Ще проявят интерес към всеки, за който мислят, че е лесно манипулируем. Избират си много чувствителни или несигурни хора, за да могат да доминират над тях. Разбира се, всичко това ще прикрият зад изявлението, че желаят да помагат на по-слабите от тях.

Умеят да идентифицират нуждите на околните и използват това 

Въпреки че са неспособни на съпричастност, те ясно виждат от какво имате нужда и ще използват това, за да ви контролират.

Ще направят всичко възможно да ви злепоставят

Ще направят всичко възможно да ви злепоставят, за да изглеждат самите те по-добре. Съвсем типично за тези хора е да говорят лошо за близките си зад гърба им. По този начин се обрисуват като мъченици. Единственият начин те да изглеждат добре е, като направят така, че всички останали да изглеждат зле. Това ги кара да се чувстват победители.

Пасивната агресия е най-често използваното им оръжие

Ако усещате, че сте близо до полудяване, най-вероятно сте с „прикрит“ нарцисист. Те ще засеят семената и ще ги оставят да израстат. Съвсем хитро правят леки намеци за вашата личност, за това какъв човек сте, след което оставят съмненията да се развият, докато не започнете да вярвате, че това е истина.

Нуждаят се от постоянно внимание

Тези хора са щастливи, само когато всички погледи са насочени към тях. В такава връзка ще се чувствате само като аксесоар. Ще се стараят да очароват всеки, изправил се пред тях и често ще игнорират най-близките си, знаейки, че вече са си осигурили тяхното внимание.

Ако някой от близките им хора привлече вниманието към себе си в някаква ситуация, завистта се надига и ще направят всичко по силите си това да не се случи никога повече.

Подобно на Троянският кон, няма как да забележите инвазията на „прикритият“ нарцисист. Такъв човек ще вземе всичко, което може от вас, докато не ви остави само с празна черупка. Силно разрушителни за вашето самочувствие, нужно е моментално да намерите изход, докато все още сте запазили ума, сърцето и чувствата си непокътнати.

("Jo, the Beautiful Irish Girl", 1865-1866, Gustave Courbet)

Източник: mysticalraven.com
Картини: Wikipedia