Пречистена мъдрост от древния „Наръчник“ на ЕПИКТЕТ

Забележителният „Наръчник“ на древния мъдрец и философ Епиктет бил предаван от ръка на ръка сред търсещите духовното в продължение на 2000 години. В „Книгата на живота“ (Изд. Кибеа), Гай Хендрикс и Филип Джонкок осъвременяват езика, запазвайки правотата на посланията от оригиналния текст. Споделяме с вас пречистена мъдрост от древни времена, която да ни послужи и в днешните смутни дни.

~ Можете да бъдете щастливи, ако знаете една универсална тайна – някои неща зависят от нас, други – не. Вашите мнения са си лично ваши, можете да избирате действията, които предприемате, и винаги да отговаряте за това, върху което насочвате вниманието си. Нямате обаче думата за ставащото в тялото на някого другиго, така че няма начин да направлявате чувствата и мислите на друг човек. 

~ Ако се съсредоточите върху нещата, които можете да контролирате, ще се дарите с независимост – ще бъдете свободни и ще се превърнете в част от естествения ход на Вселената. И напротив, когато пилеете енергия за неща, които не можете да промените, това неизбежно ще отслаби чувството ви за свързаност с потока на Вселената, ще доведе до усещане за поробеност и ще ви остави на милостта на другите. Играете ролята на жертва и си мислите: „Някой ми причини това“. 

~ Когато си въобразите, че нещо е във ваша власт, а то не е, нарушавате и смущавате естествения поток от енергия във и около вас. Започвате да вините останалите – дори БОГ – за това, което ви се случва. Ако обаче насочите вниманието си към нещата, които можете да промените, и оттеглите усилията си от онези, които не можете, никой няма да има власт върху вас. Никой не може да възпрепятства напредъка ви към онова, което желаете. Спирате да вините хората около себе си за положението, в което се намирате, и преставате да вършите неща, които не желаете да вършите. Ако щете вярвайте, но самите ви врагове ще отслабнат и ще се отдръпнат. В края на краищата, никой не може да ви нарани, тъй като вие не позволявате действията им да ви засегнат. 

~ За да постигнете всичко, което желаете, не е достатъчно да бъдете само умерено мотивирани или частично ангажирани. Половинчатите усилия никога не вършат работа. Не можете, например, да се освободите от страховете си за мнението на другите за вас през част от времето, нито можете да отложите поемането на отговорност за живота си за по-нататък. Ако искате да бъдете щастливи и свободни, трябва да се гмурнете в дълбокото, да поемете отговорност за нещата, които са ви подвластни, и да се освободите от нещата, които не са. След това, ако се случи да излезете от пътя, ще трябва отново да се върнете на него. 

~ Не събитията във вашия живот ви разстройват, а вашата преценка за случилото се. Така например, смъртта плаши много хора. Ужасът се крие в нашите вярвания за идеята за смъртта – че тя е нещо чудовищно.

~ Почувствате ли се обезпокоени, притеснени или разстроени, не дръжте останалите отговорни. Ако ще обвинявате нещо, то нека това бъдат собствените ви преценки. Защото, виждате ли, невежият държи сметка на другите, задето им липсва образование, а току-що започналият процеса на учене вярва, че те са  отговорни. Напълно образованият обаче не вини нито другите, нито себе си. 

~ Вместо да искате всичко да се случва така, както желаете, желайте всичко да е такова, каквото се случва. Животът ви ще върви гладко, понеже ще бъдете в хармония с действителността. 

~ Ако искате да бъдете щастливи, възпитайте у себе си безразличие към това, което другите мислят за вас. Няма значение дали те смятат, че сте неразумни, глупави или дори интелигентни. Важното е да внимавате как самите вие гледате на себе си. 

От: „Книгата на живота. Нова интерпретация на „Наръчника“ на Епиктет“, Гай Хендрикс, Филип Джонкок, изд. Кибеа 
Изображение: wikiwand.com