На злината се отвръща с правда, на добрината с добрина ♥ Беседите на КОНФУЦИЙ

За мярката във всяко нещо, споделено от бестселъра „Беседите на Конфуций, прочетени със сърцето“ на професорката от Факултета по изкуства и медии на Пекинския педагогически университет Ю Дан.

(Zengzi (right) kneeling before Confucius (center), as depicted in a painting from the Illustrations of the Classic of Filial Piety, Song dynasty)

Беседи 14:34

Някой запита: „Бива ли
на злината да се отвръща с добрина?“
Учителят рече: „А с какво
ще отвърнем на добрината?
На злината се отвръща с правда,
на добрината - с добрина“.

Веднъж го попитали: „Бива ли на злина да се отвръща с добрина?“ Отговорът на Конфуций бил: „На злината се отвръща с правда, на добрината с добрина“.

Неговият отговор може да ни се стори малко неочакван, но всъщност именно това е мярката за съществуване в света, на която ни учи Конфуций. Тук той насочва вниманието ни към пълноценността на човешкия живот и уважението на човешката личност. Със сигурност Конфуций не застъпва становището на злото да се отвръща със зло. Ако цял живот посрещаме с омраза и негодувание непристойните постъпки на другите, този свят ще се превърне в безкраен порочен кръг от ненавист. И ще заплатим за това не само с цената на личното си щастие, но и с щастието на нашите деца и внуци.

Същевременно да се отвръща с добро на злото, също не е приемливо. С други думи, ако жертваш прекалено много добрина, прекалено много милосърдие, ако подхождаш с незаслужена любов към хората или обстоятелствата, които те ощетяват, това също е един от начините да пропилееш живота си.

Но има и трети подход – да използваш своята справедлива преценка, своята честност, своята почтеност, своята толерантност, с други думи – със собствената си извисена личност да се изправиш открито срещу всичко това.

Това отношение на Конфуций ни учи, че трябва да влагаме премерени чувства и премерени умения там, където те биха послужили най-добре.

И когато днес говорим как да избегнем хабенето на ресурсите, не бива да забравяме и пренебрегваме опустошаването на нашите собствени души и прахосването на собствената ни жизнена енергия. Материалното изобилие и ускореният ритъм на живот все по-настоятелно изискват от нас да се научим да правим правилен избор – когато се сблъскаме с определена ситуация да можем да я преценим незабавно, да можем да изберем онзи стил на живот, който най-добре се вписва в собствената ни ценностна система.

Конфуций не съветва на злото да се отвръща с добро. Мярката, която той ни посочва, е на злото да се отвръща със справедливо отношение.

Из: „Беседите на Конфуций, прочетени със сърцето“, Ю Дан, изд. Кибеа, 2011 г.
Изображение: Zengzi (right) kneeling before Confucius (center), as depicted in a painting from the Illustrations of the Classic of Filial Piety, Song dynasty, en.wikipedia.org

7167 Преглеждания