Как да управляваме мислите си така, че да не крадем от собственото си щастие? Съветите на известния бразилски психиатър, учен и писател Аугусто Кури.

Управлявай мислите

Когато ни изоставят, самотата е преодолима; когато се самоизоставим, самотата е почти неизлечима.

Да управляваш мислите си означава да умееш да пишеш собствената си житейска история. Да влияеш на мислите, които подкопават интелекта и психичното здраве. Да бъдеш свободен да мислиш, а не да робуваш на мислите. Да бъдеш господар на самия себе си. Да не бъдеш вече пасивен наблюдател на негативни идеи. Да станеш от креслото, да излезеш на сцената на мислите и да си кажеш: „Аз режисирам сценария на живота си.“ Ти господар ли си или слуга на мислите си? Рядко срещаме хора, които умеят да управляват мислите си. Върху този закон се гради щастливият живот.

Защо трябва да се управляват мислите?

Психологията и психиатрията изследват функциите на аз-а не само като ръководител на емоциите, но и като управител на мислите. Остава недосегаем основният феномен на интелекта. Затова знаем как да лекуваме психичните заболявания, но не и как да създадем щастлив човек.

Поради факта, че съм развил нова теория за личността, по отношение на изграждането на затвори за мисли, най-много се вълнувам от управлението на този процес. Светът на идеите може да се превърне в извор на удоволствие или притеснения.

~ Маниакални разстройства

Едно от разстройствата, които най-много тормозят човека и се създават още в детството поради липсата на контрол на мислите, е вманиачаването. То се характеризира с натрапчиви идеи за болести, нещастия, грабежи, лоша хигиена. Нека видим един пример.

Мой пациент от арабски произход - човек полиглот и с богата култура, ме потърси притеснен. Беше един от най-добрите пилоти от търговската авиация в страната си. При полетите си в Близкия Изток помагал на болни хора. След време получил диария и висока температура и от тогава започнал да страда от фикс-идея, че се е разболял от вируса на СПИН.

Колкото повече разсъждавал върху тази идея, толкова повече се изнервял, безброй пъти „записвал“ това състояние в паметта си, произвеждал повече болни матрици в подсъзнанието си и фабрикувал милиони нови фикс-идеи, свързани със СПИН-а. По този начин затворил маниакалния цикъл.

Разказваше ми, че преди бил силен, като Рамбо, а сега е немощен човек. Знаеше, че при СПИН съществува добро лечение, но се ужасяваше от идеята за смърт и раздяла с любимите хора. Страдаше от виртуална форма на СПИН.

А ти страдаш ли от нещо виртуално?

Някой ще каже: „Този случай е лесен  за решаване. Нека си направи изследване за СПИН.“ Груба грешка! Вътрешното аз знае, че фикс-идеите са нереални, но не успява да ги управлява и емоцията ги преживява като действителни. Аз-ът се превръща в играчка на обсебването, жертва на това психично разстройство. Пациентът си направи изследване и резултатът беше отрицателен. Успокои се за една седмица. После започна да се съмнява, че кръвната му проба е била разменена. И така, направи още изследвания, като всеки път намираше нов повод да продължава. Беше интелигентен, но обсебен от фикс-идеята си. За щастие, успя да се научи да бъде лидер.

Липсата на управление на мислите може също да предизвика синдрома на вманиаченото купуване (СВК) и синдрома на вманиачената икономия (СВИ). Носителите на СВК успокояват напрежението с покупки. Купуват прекалено големи количества дрехи, обувки, бижута. Изхарчват всичко, което имат. Създават финансов хаос, който нарушава спокойствието им.

Носителите на СВИ се намират на обратната страна на монетата - не харчат нищо. Страхът за бъдещето ограбва удоволствието им. Те се превръщат в роби на утрешния ден. Ако бленуваш щастлив живот, ще трябва да намериш баланса между трите опорни точки: печалба, спестяване и харчене.

Мисълта може да се превърне в крадец на качеството на живот и щастието по три начина:

Негативно мислене. Учудващо е как в главата ни се въртят разни глупости, възпроизвеждат се и отново се преживяват неприятни случки и притеснения. Негативните мисли създават напрежение и стресират мозъка. Те ограбват богатите, обезверяват учените, атакуват религиозните, детронират крале. Много хора, когато чуят едно „Не“ или чуят несправедлива критика, произвеждат милиарди мисли, които ги правят нещастни. Ти как се справяш с критиките?

Ускорено мислене. He само негативното съдържание на мислите стресира човека, а така също и скоростта при построяването на мислите, дори и да са положителни. Това е голямо откритие. Свръх количествата информация и интелектуален труд създават синдрома на ускорените мисли (СУМ).

СУМ се характеризира с припряност, неудовлетворение, непоносимост към ежедневието, безпокойство, преумора, забравяне. Стотици хиляди хора страдат от СУМ, сред тях най-добрите служители, лекари, адвокати. Бързат ли твоите мисли?

Предварително страдание. Предварителното мислене е другата голяма пречка за щастливия живот. Принадлежим към вид, който се самоизмъчва. Погребваме тялото преди смъртта. Всекидневно страдаме за неща, които още не са се случили. Повече от 90% от чудовищата, които сами измисляме, никога не стават реалност.

Младежите се измъчват заради изпита, който им предстои, майките - от представите, че децата им могат да се дрогират, служителите - от мисълта, че могат да останат без работа. Не се тормози за утрешния ден! Достатъчни са ни всекидневните проблеми.

Какъв е резултатът от толкова много мислене? Огромна умора. Робството беше отменено, намали се продължителността на работния ден, зачитат се човешките права. Заради всички тези завоевания, прибавени към удобствата, предоставени от новите технологии, очакванията бяха, че модерният човек ще живее във вечно спокойствие. Но факт е, че безброй хора се събуждат уморени, оплакват се от изтощение.

Представи си! Един силно стресиран човек със синдрома на ускореното мислене изразходва повече енергия от десет строителни работника. Мъдър е този, който умее да работи, пестейки енергията си.

~ Съвети за управление на мислите

Промени начина си на мислене, отхвърляй всяка негативна мисъл още в първите пет секунди от появата и, за да избегнеш „заразения“ запис.

Прави малки почивки, за да успокоиш мислите си по време на работа, в хаоса на трафика по улиците.

Отпусни се и си почивай в мълчание, променяй предварителните си планове и развивай интелектуалната си енергия, за да обогатиш мислите.

Не забравяй, че мога да ти дам вода, но не и жажда. Мога да ти дам закони и идеи, но не и светлина. Мога да ти дам лист и химикалка, но само ти можеш да напишеш житейската си история...

От: „Десет закона на щастието“, Аугусто Кури, Изд. „Кибеа“, 2006 г. 
Изображение: DALL-E