Скъпоценните скелети от римските катакомби

Нека ви върнем за миг към далечната 1578 г.. Това е годината, в която е направено едно впечатляващо за света откритие - мрежа от лабиринти-гробници, разпилени дълбоко под улиците на Рим. Онова, което изследователите намерили в тунелите обаче, било наистина изумително. Навсякъде лежали скелетите на ранно християнски мъченици, за които се вярва, че били светци заради смелостта и безусловната си отдаденост на вярата. Всеки скелет бил облечен и накичен с изобилие от скъпоценни бижута, луксозни дрехи, корони, брони и дори перуки. Останките били изложени в този вид като напомняне на вярващите за богатството и благополучието, което ги очаква след смъртта.

Много от тези скелети, познати още като "Светците на катакомбите", през годините били разпръснати из цяла Европа, като компенсация на множеството унищожени и загубени реликви по време на Реформацията.

Впечатлен от откритието, историкът Пол Коудунарис, обикаля целия континент, за да открие и документира всеки един скелет. В своята книга "Божествени тела: Култови съкровища и зрелищни светци от Катакомбите", той помества редица фотографии на скъпоценните скелети и поставя редица въпроси като: „Кои всъщност са тези светци?", „Как са умрели?", „Кой ги е погребал в катакомбите?" и „Защо религиозните институции в Европа не са се сетили за тях толкова дълго време?"

3rBsI7K12FssQ5DkWW0RzeNaZIzCfYwWyHmHJpf53VmEOqXbTpL8chleVmIqxFszbKwxsV

 

 

7235 Преглеждания