Великите личности с ужасен нрав

Гениалните личности, оказва се, рядко са приятни хора. Погълнати от велики идеи и дела, те не жадуват да губят време с битието на ежедневието, нито пък да се съблюдават етиката. Осъзнаването на собствената им значимост, е капакът, който отприщва клокочещите води на крайната непоносимост. Дилетант Медиа подреди в класация петимата „Най-непоносими гении", белязали историята с изключителни постижения. В служебен план.

steve jobs

Стив Джобс
Всепризнатият IT-гений на нашето време спокойно може да оглави тази класация. Повечето истории за неговият ужасен характер и отношение, видяха бял свят след смъртта му. Те бяха споделени от негови близки и бивши колеги, понесли унищожителните му грубости и капризи. Сътрудниците в Apple често ставали свидетели на майсторски унижения и внезапни уволнения. От лютият нрав на Джобс потърпевши били не само неговите подчинени. В такава незавидна роля често се оказвали полицаи, сервитьори, готвачи, продавачи. По отношение на битовите въпроси, Джобс също бил крайно придирчив. Съпругата му си спомня, че цели 8 години, той не могъл да реши с какви мебели да обзаведе дома им. Перфекционизмът му понякога създавал странни ситуации – веднъж, отсядайки в хотел в Ню Йорк, Джобс решил, че пианото не е на правилното място в стаята и посред нощ се наложило служителите да му търсят ново – по-подходящо. Стив не обичал да губи и секунда време напразно, а днешния свят е задължен на него и нелекият му характер за истинската революция, която сътвори в технологиите.

nikola tesla

Никола Тесла
Загадъчната личност на гениалния учен и до днес предизвиква любопитство.
Самият той признава, че силно е изпреварил своето време. В спомените си неговите съвременници споделят, че на Тесла му било изключително сложно да комуникира с останалите хора – такъв му бил характерът. Страдал от различни фобии – ученият се боял от микробите и постоянно си миел ръцете, всеки път ползвал нови кърпи, отсядал само в хотелски стаи, чиито номер бил кратен на 3.
Друга негова мания била броенето на залъците храна, броят на изминатите през деня крачки, какъв обем били чашките за кафе или паниците за супа. Тесла бил сред онези, които споделяли и поддържали идеята за евгениката – учението за селекция на човешкия род. Тесла споделил, че през 2100 г., евгениката ще е реалност прилагана повсеместно, а негодните за размножаване особи, ще бъдат стерилизирани принудително.

alfred hitchcock

Алфред Хичкок
Перфекционист, отдаден на храната, изповядващ платоничното съпружеско съжителство и навярно затова вманиачен в насилието и унижението на красиви жени в собствените си филми. Хичкок, който обявява птиците в едноименния си хорoр филм за интелигентни актьори, а останалите нарича „глупави патки".
Алфред обижда и изцежда безмилостно живите си герои, докато не ги умори в края на лентите си. И го прави с особена наслада, от която настръхват косите.
В същото време режисьорът демонстрира чувство за хумор, което успява да омекоти злините му. Дали? Актьорите от филма „39 стъпала" например, прекарват цял ден с белезници щракнати от режисьора, който твърдял, че е изгубил ключовете им. А красивата Типи Хедрън, понечила да се скара с Хичкок получава косвено отмъщение. 5-годишната й дъщеря Мелани Грифит е сюрпризирана с ужасяващ подарък – кукла с лицето на майка й, лежаща в гроб.
Какво още – нетърпим събеседник, очарователен съпруг и гениален режисьор, който след всяка премиера получавал обаждания за депресирани, припаднали и ужасени до краен предел зрители. Тогава той се радвал.

bobby fischer

Боби Фишер
Гениалният шахматист Боби Фишер не се страхувал да прави дръзки изявления извън сферата на черно-бялата дъска. Той оправя директни политически нападки към САЩ и опустошителни обвинения към евреите. Думите на Фишер, че Холокост никога не е имало /самия шахматист е от еврейска фамилия/, предизвикват огромни дискусии в световните медии.
Боби обвинява правителството на САЩ в това, че действа под пълен еврейски контрол и изразява одобрение за действия на Ал Кайда по повод терористичния акт от 11-ти септември 2011 г. В резултат на това, САЩ анулират паспорта на световния шампион, след което той самият се отказва от американското си гражданство и е депортиран в Исландия.

lermontov

Михаил Лермонтов
Неговият характер и светоглед са изключително повлияни от семейството и отношенията между роднините му. Майката на бъдещия велик поет умира докато той е съвсем малък, отношенията между неговия баща и баба му Елисавета Арсениевна, били твърде сложни. Съвременниците на Лермонтов дават доста противоречиви сведения за персоната на поета – не подминавали непривлекателната му външност, нехармоничните пропорции между тялото и главата му, подчертавали, че като цяло Лермонтов бил доста отблъсващ.
Относно характерът му, следвали същите неприятни описания – зъл език, завистлив нрав, ядовит, свиреп характер. Всичко това, пречело на успехите на Лермонтов – известен става случая, в който той обвинява професора си, че не е дал пълния материал по даден урок и му е попречил да се представи добре.
Сред многото сурови оценки за поета има и други, които уверяват, че когато някой се осмелявал да пробие дебелата му защитна „черупка", откривал чиста и прекрасна душа.

По материал на Diletant.media
Снимки: Стив Джобс ~ 9to5mac.com, Никола Тесла ~ tl.wikipedia.org, Хичкок ~ hippowallpapers.com, Боби Фишер ~ nypost.com, Лермонтов ~ literaturarussa.com.br