Целувката може да бъде най-невинния или интимен момент, толкова проста, колкото един поздрав, толкова сложна, колкото предричането на нечия съдба. Може би тези различни значения, които са присъщи на просто човешко действие, е това, което ни води до тези невероятни изображения: какъв е мотива, контекста, развръзката? Въпреки универсалната употреба на жеста, не е лесно точния момент да бъде уловен във фотография. Ето 10 от най-известните снимки на целувки за всички времена.

10. Rayograph (Целувката) (The Kiss) от Мен Рей, 1922 г.
10

Сюрреалистичният Мен Рей е започнал да прави това, което нарича rayograph, в далечната 1920 г. Това е била форма на фотографията, по-късно известна като фотограметрия, в която обектите са били поставени директно върху фоточувствителна хартия и са се излагали директно към светлината. В този фотос, един от първите му, той използва процесът на чифт ръце, а след това по един чифт глави – неговата и тази на неговата любовница, Кики де Монпарнас.

9. Елвис на 21 години от Алфред Уертеймер, 1956 г.
9

Когато фотографът Алфред Уертеймер поема задачата да следи младия Елвис Пресли около 8 дена през 1956 г., нито Уертеймер, нито Пресли са могли да си представят чудовищната слава на Краля. От тази фотосесия с над 1000 снимки, тази „Kick Me Quick" сцена, на която Уертеймер се натъкнал на път обратно от мъжката тоалетна, остава една от най-емблематичните и секси фотографии – на всички времена.

8. Братската целувка от Régis Bossu, 1979 г.
8

Комунистическите политически лидери често са се целували в знак на формалност в онези дни. Така че, когато Ерих Хонекер, отивайки да прегърне съветския лидер Леонид Брежнев, целувката е не точно шокираща – с изключение на ентусиазма, които и двамата показват, целувайки се. От десетина фотографи, Bossu единствен успява да хване този момент. Снимката изтича във вестниците по целия свят и бива рисувана като чучело на Берлинската стена. В допълнение, подхвърля шега: „Като политик съм боклук. Но как добре се целувам!"

7. Джон Ленън и Йоко Оно от Ани Лейбовиц, 1980 г.
7

Световно популярната фотографката споделя пред сп. Ролинг Стоун за снимката, която направила 5 часа преди Ленън да бъде прострелян: „Интересното, което той каза, е, че ще я накара да си свали горнището и аз го помолих 'Остави всичко'. Той се сви до нея и беше много много силно. Изглежда сякаш, че на него му е студено и затова се прилепва до нея. Мисля, че беше страхотно и бяхме много развълнувани. Джон каза, 'Ти улови връзката ни, такава, каквато е. Обещай ми, че ще е на корицата.' Погледнах го в очите и двамата поклатихме глави." Това е последната професионална снимка направена на Ленън.

6. From herе to eternity (От тук до вечността) от Фред Зинеман, 1953 г.
6

Тази снимка е кадър от един от най-емблематичните игрални филми на 50-те години на миналия век, един пример за подражание за години напред. Когато Бърт Ланкастър и Дебора Кер се събират в Halona Сove (Халона Коув) в източната част на остров Оакси (Oaxy), идеята на Ланкастър е била целувката да се появи, когато вълните се разбиват на две, подчертавайки драмата. Може би фактът, че Кер и Ланкастър са били романтично свързани извън картината по време на филма, е имало нещо общо с интензитета и автентичността на изображението.

5. Целувката на живота от Роко Морабито, 1967 г.
5

Фотографът, позициониран в Джаксънвил, Флорида, Морабито спечелил Пулицер през 1968 г. за снимката си от 1967г. Ролейфлекс (The Rolleiflex) уловил снимка, изобразяваща двама работници на телефонна линия. Рандал Чапман е в безсъзнание, окачен с главата надолу, след като е влезнал в контакт с проводник с високо напрежение; Дж. Д. Томпсън (JD Thompson) прави на колегата си дишане уста в уста. Може да не е целувка, споделена в момент на романтика, но е силна целувка, уловена на филм, все пак.

4. Целувка от Таня Чалкин, 2002 г.
4

Фотографът Таня Чалкин притежава един от най-изкусните моменти в класацията, създала нещо наведнъж сексуално, интимно, лично, сантиментално и визуално зашеметяващо. Вездесъщността на снимката и настолните уолпейпъри, които са навсякъде, доказват колко специална е снимката. Поетапно? Определено, до степен на съвършенството. Определен тип от човечеството кървят измежду тези устни.

3. Целувка от Ванкувърски бунт от Ричърд Лам, 2011 г.
3

След като Ванкувър Канъкс (Vancouver Canucks) губи от Бостън Бруйнс (Boston Bruins) през 2011 г. на Купата на Станли, бунтове избухват по улиците на Ванкувър, Британска Колумбия. Полицейските сили били неотлъчно на улиците, за да контролират тълпата. Когато полицията успяла да надделее над размириците, Скот Джоунс и приятелката му Алекс Томас били съборени на земята. Фотографът Ричард Лам хванал оригиналната снимка без да знае, че двойката се целува точно в този момент. Когато занесъл снимките си на редактора и снимката била публикувана, се смятало, че е инсценировка, а не, че е чувствен момент, както трябва да си мислим – изглежда сякаш един от хората е ранен. Но след като в докладите се упоменало, че двойката наистина се целува, невероятния момент на спокойствие и невинност надделява над хаоса и разрушенията.

2. V-J ден в Таймс Скуеър от Алфред Ейзенстед, 1945 г.
2

Фотографът Алфред Ейзенстед бил на Таймс Скуеър на V-J day, деня на поражението над Япония във Втората световна война на 14 август 1945 г. Той видял един моряк да минава по улицата, целувайки всяка срещната жена – млада, стара, красива. Той направил точно 4 снимки през този ден, чакайки подходящия момент, в който морякът в черна униформа ще избере вярната целувка. Контрастът на белия костюм на медицинска сестра срещу него добавил напрежение към модула. Тя била публикувана в списание „Лайф" (Life) през следващата седмица, моментално ставайки културна икона.

1. Le baiser de l'hôtel de ville (Целувката) от Робърт Доано, 1950 г.
1

Както Ейзенстед, Доано използвал камера Лейка (Leica), но само в родината си Франция. Също както Ейзенстед, неговата най-видна снимка е публикувана в списание „Лайф" (Life) на 12 август 1950 г. Премахвайки позата на нетърпимо споделена целувка от политическия контекст, Доано спечелил универсално признаване на снимката си, а тя на свой ред станала символ на младата любов. Въпреки, че Доано изложил и двамата в изображението, няколко млади двойки погрешно решили, че на снимката са изобразени те. През 1992 г. Доано и предполагаемите му поданици претърпели съдебни спорове, за да се изяснят. „Никога не се бях осмелявал да снимам хора по този начин.", казва Доано, който бил внимателен и резервиран човек. След като починал през 1993 г., дъщерята на фотографа казала, че процесът го довършил.

Източник и снимки: complex.com