5  6

7

Кое е общото между марка "HUGO BOSS" и Адолф Хитлер? Колкото и шокиращо да звучи този въпрос, той е напълно основателен. Отговорът му се крие назад в историята.
Нацисткото минало на Хуго Бос е отдавна известно в Германия. Странното е, че за него се говори малко. Изготвеното през 90-те години изследване по тази тема така и не бива отпечатано, макар че е направено по поръчка на HUGO BOSS. Повече късмет има едно ново изследване - то е на Роман Кьостер, преподавател по история на икономиката във Военната академия в Мюнхен. Наскоро изследването му излезе от печат и вече е на книжния пазар в Германия.

2

12

Нацист по сметка и по убеждение
Ето каква е историята с нацисткото минало на легендарния Хуго Бос: през 1938 година нацистка Германия въвежда задължителната военна служба и необходимостта от униформи нараства. От това печелят, разбира се, най-вече шивашките фабрики. Сред тях е и фирмата на Хуго Бос в град Метцинген, която по това време е на практика почти фалирала. С други думи: поръчките за военни униформи спасяват бизнеса на Хуго Бос.
Само че това не е единствената рецепта за успеха му. Хуго Бос става член на Националсоциалистическата партия още през 1931 година. "Като имаме предвид по-нататъшната кариера на Хуго Бос, трябва да кажем, че влизането му в Националсоциалистическата партия се дължи не само на неговата пресметливост. Бос просто е бил убеден националсоциалист", казва историкът Роман Кьостер. Известни са връзките на Хуго Бос с регионални шефове на партията в гр. Метцинген. Според очевидци на една от стените в къщата на Хуго Бос имало снимка, на която той позира до Хитлер в резиденцията му в Оберзалцберг в Бавария.
Изследванията на историка Роман Кьостер доказват, че по време на националсоциализма във фaбриката на Бос са работили 140 души, които са извършвали принудителен труд. Повечето от тях са били жени, доведени от Съветския съюз и Полша. От една страна фирмата се опитвала да подобри положението им - Хуго Бос нареждал например те да се хранят във фирмата, а не в лагера, където нощували и където храната била повече от мизерна. От друга страна обаче има свидетелски показания, според които жените били тормозени и заплашвани, че ще бъдат изпратени в концентрационен лагер.

10

11
Документ за нацистки униформи от 1933г.

Превъплъщенията на "Hugo Boss"
По време на националсоциализма Хуго Бос превръща изпадналия текстилен магазин на родителите си в средно голяма шивашка фирма, която обаче не регистрира особени финансови успехи. Това остава така и след края на войната. През 1948 година Хуго Бос умира - заради гноясал зъб.

Фирмата поема неговият зет. Много по-късно - чак към края на 60-те години - внуците на Хуго Бос - Уве и Йохен Холи - превръщат фирмата на дядо си в луксозна марка. Трикът им - те се възползват от мъжкарското звучене на фамилното име и започват да шият мъжки костюми по италиански модели. През последните десетилетия фирмата сменя на няколко пъти собствениците си. Това обаче не се отразява на успеха й. Само за първото тримесечие на тази година оборотът на "HUGO BOSS" надхвърля 539 милиона евро.

4
Майка гледа момчето си, облечено в младежката униформа на Хитлер, 1943.

3
Нови униформени членове в Хитлеровата армия.

Снимки ~ weheartvintage.co, web.de, pinterest