На днешния ден през 1833 г. е роден великият шведски химик и изобретател Алфред Нобел, патентовал над 350 изобретения, сред които динамита и "бездимния барут".

В края на живота си е собственик над 93 фабрики и несметно богатство. Говорил е свободно 5 езика, притежавал е огромна бибилотека, сам е бил автор на стихове, романи, пиеси, една от които – "Немезида" е била публикувана, но тиражът й е бил унищожен след неговата смърт под предлог, че съдържанието е твърде скандално. Повлиян от поезията на Шели в момент от живота си е бил готов да зареже науката и да се посвети на литературата.

Притежавал е огромна енергия за работа, строил химически лаборатории, в непрекъснатото обкръжение на множество асистенти и работници. "Домът ми е там където работя, а аз работа навсякъде." Несговорчив, често търсил самотата като спасение, с мрачен и тежък характер, радост му носели само научните открития, защото вярвал, че те ще бъдат използвани за съзидание на по-добър свят.

Динамитът го направил богат и известен – благодарение на веществото, което се взривявало по изискване, а не по случайност, значително се облекчило и ускорило прокопаването на тунели, канали, строителството на автомобилни и железопътни трасета. Това била истинска революция.

Разбира се, взривното вещество бързо намерило и военно приложение – динамитът се използвал в пневматичната артилерия до края на XIX век. Освен това Нобел изобретил балистита – бездимен барут, който се използвал в пушките. В пресата го наричали "търговец на смърт", "кралят на динамита", бизнесмен, който е натрупал състоянието си от взривове. При инциденти в складовете му с опасни вещества през годините са загивали много хора, сред които и по-малкия му брат.

Чувството за вина и желанието му да изкупи греховете си пред човечеството и хората да разберат, че мечтата му за прогрес и за мир е била водеща сила в живота му, той записва следното в завещанието си:
"Цялото мое движимо и недвижимо имущество трябва да се обърне от изпълнителите в ликвидни ценности, и събраните по този начин средства да бъдат съхранявани в надеждна банка. Приходите от инвестициите трябва да принадлежат на фонд, които ежегодно ще ги разпределя под формата на награди за тези, които в течение на предходната година са имали най-голям принос към човечеството... Указаните проценти трябва да бъдат разделени на пет равни части, които се предназначават така: една част – на този, който направи най-важното откритие или изобретение в областта на физиката, друга – на този, който направи най-важното откритие или подобрение в областта на химията, трета – на този, които направи най-важното откритие в областта на физиологията или медицината, четвърта – на този, който създаде най-забележителното литературно произведение с идеалистична насоченост, пета – на този, който допринесе най-много за единството на народите, за премахване на робството или за намаляването на числеността на съществуващите армии и съдейства за провеждането на мирни конгреси... Моето специално желание се заключава в това при присъждането на наградите да не се взема под внимание националността на кандидатите."

Днес всеки лауреат получава около 1 млн. долара. Прословути са думите на нобеловия лауреат Джордж Бърнард Шоу по този повод: "Готов съм да простя на Нобел изобретяването на динамита, но само дявол в човешки вид може да измисли нобеловата награда".

На принципа "адът е покрит с добри намерения", чувството, че прогресивната му мисъл е донесла на човечеството непоправимо зло, кара Нобел да описва себе си така:
Нобел е едно бедно, полуживо същество. Достойнства: да държи ноктите си чисти и на никого да не бъде в тежест. Недостатъци: отсъствие на семейство, велико търпение, недобро здраве, но добър апетит. Единствено желание: да не бъде погребан жив. Най-големият грях: не почита мамона. Важни събития в живота: няма..."

alfred nobel 2

Ето и други от незабравимите му мисли:

Мирът не може да бъде подсигурен само с добра воля.

В деня, в който две армии могат взаимно да се унищожат за секунда, вероятно всички цивилизовани народи с ужас ще разпуснат своите войски.

Войната е ужас сред ужасите, това е най-страшното престъпление... Бих искал да изобретя вещество или машина с такава разрушителна сила, че всяка война да стане практически невъзможна...

Човек може да посочи, без преувеличение, че наблюдението и търсенето на приликите и разликите са в основата на цялото човешко познание.

Надеждата е булото, с което природата скрива голотата на истината.

Справедливостта може да бъде открита само във въображението.

Тревогата е най-силната отрова за стомаха.

Убежденията могат да накарат сърцето да обича, колкото стомаха да храносмила.

Удовлетворението е единственото реално богатство.

Ако имам хиляда идеи и само една се окаже успешна – пак съм доволен.

Отшелник без книги и мастило е жив мъртвец.

Аз съм мизантроп, съвсем добронамерен, но все още съм идеалист, който разгражда философията по-ефективно от храната.

Снимки ~ bouboum.net, thehistoryblog.com