Мъжете отварят кошерите, жените садят цветя. Благовец е!

Пролетта идва на Благовец. Камбаните на църквата известяват благата вест за зачатието на младия Бог, а лястовицата носи благата вест, че зимата си е отишла. Ако закъснее, идват студени дни. От призрачния си дом на края на света, в човешкия свят прекрачват самодивите. Кукувиците, орисани да бъдат неми в по-голямата част от годината, почват да кукат от сутринта. 

Преданието разказва как в една ранна сутрин, а това била сутринта на 25 март, девойката Мария кротко седяла и четяла Светото писание. И когато прочела пасажа "Девица ще зачене и ще роди син", се замислила развълнувано за това, коя ли ще е тя. И в този момент долетял Гавраил, божият ангел вестител, и известил, че не друг, а тя е избраницата: Ангелът влезе при нея и рече: „Радвай се, благодатна! Господ е с тебе; благословена си ти между жените."
* Евангелие от Лука, 1:28

Казвал тихомълком гласът, като откликвал на мислите й: "Не бой се, Марийо, понеже ти намери благодат у Бога. И ето, ти ще заченеш в утробата, ще родиш Син и ще Го наречеш с името Исус. Той ще бъде велик и ще се нарече Син на Всевишния; и ще Му даде Господ Бог престола на отца Му Давида. И ще царува над дома Яковов довеки, и царството Му не ще има край."
* Евангелие от Лука, 1:30 - 33

"Дух Светий ще слезе върху ти и силата на Всевишния ще те осени; затова и Светото, Което ще се роди от тебе, ще се нарече Син Божий."
* Евангелие от Лука, 1:35

На Благовец се яде риба, обредна благовешка пита и мед. 
Хубаво е човек да стане и да закуси рано, за да е добре през годината, да става рано и да си свършва работата. 
Всеки трябва да има парà в джоба – ако не златна, то поне сребърна. Ако те закука кукувица, трябва да си сит и с пълни джобове. 
Каквото правиш през този ден и както премине той, такава ще е цялата година – спокойна или притеснена, весела и празнична или навъсена и сърдита. 
На Благовец жените чистят и подреждат къщата, премитат двора, изнасят изработените през зимата дрехи – да ги огледа слънцето и да види колко са работни. Слънцето винаги има награда за най-работните. 
Събраната смет се изгаря, за да изгори всичко лошо. 
Момичетата месят за първи път пита с мед и я раздават на съседи и роднини. 
Рано сутринта из селището тръгват девойки и пеят благовешки песни. 

Благовец се смята за благ ден, в който дори и раните не болят. Затова на малките момичета им дупчат ушите точно на този ден. 
Бележат се животните, за да не ги боли. 
Празнува се като ден на майката. Оказва се особена състрадателност към сирачета, към бедни и нещастни. Възрастни жени учат момиченцата сирачета как да омесят питата за празника, предават им традицията. 
С появата на лястовицата се свалят мартеничките. Според легендата тя бърза да се завърне точно за Благовец и да започне подготовката за Великден. 
Жените копаят лехи и садят цветя. 
Присаждат се плодните дървета, "за да са благи".
Мъжете отварят кошерите и пускат пчелите, за да събират сладък мед. 

Вярва се, че когато архангел Гавраил слязъл при Мария, небето се отворило. Затова много хора очакват да видят чудото отново в нощта преди Благовец и да си пожелаят богатство и късмет. 

Каквото е времето на Благовец, такова ще е през годината. 
Ако денят е ясен, слънчев и топъл, копринените буби ще са здрави и ще има добро плодородие. Ако е дъждовно и облачно, ще боледуват и реколтата ще е слаба. 
Ако времето е ясно, кошерите ще са добри и годината ще е плодородна. 
Южният вятър вещае добро плодородие, северният – лошо. 

Изображение: Св. Благовещение от неизвестен автор от XVI в., от църквата "Св. Йоан Морски" в Несебър