55 години от полета на Юрий Гагарин

12 април 1961-та, космодрума Байконур, СССР. Восток-1 с 27-годишния Юрий Гагарин на борда извършват най-мечтания полет в историята на човечеството. 108 минути, които карат милиони да тръпнат в очакване на новината за първия човек, покорил Космоса. „Целият ми живот сега изглежда като един прекрасен миг”, произнася Гагарин.

Скъпи приятели, близки и непознати, съотечественици, хора от всички страни и континенти - след няколко минути, мощният космически кораб ще ме отведе в далечните простори на Вселената. Целият ми живот сега изглежда като един прекрасен миг.

Всичко преживяно и направено досега, е направено само заради тези минути.

Сами разбирате - трудно е да владееш чувствата си, когато е дошъл часът на изпитанието, за което сме се подготвяли толкова дълго и страстно.

Нужно ли е да се говори за чувствата, които аз изпитах, когато ми предложиха да извърша този първи исторически полет. Радост! Не, не беше само радост. Гордост? Не, не беше само гордост.

Аз изпитах огромно щастие.

Да бъдеш първи в космоса, да встъпиш в един небивал дуел с природата, възможно ли е да се мечтае за повече?! Но след това се замислих за тая колосална отговорност, която пада върху мен. Първи да извърша това, за което са мечтали поколения хора, първи да положа пътя на човечеството в космоса.  

Щастлив ли съм, оправяйки се в космическия полет? Разбира се, че съм щастлив! Във всички времена и епохи, за хората е било висше щастие да участват в нови открития”.  

През изминалата година от деня на полета на съветския космически кораб "Восток-1" с човек на борда, на мен, участника в този полет и свидетел на възторженото отношение на хората цялото земно кълбо, искрено ми се иска да благодаря на всички, които участваха в създаването на тази мощна ракета, която ме изведе в орбита, в създаването на самия космически кораб. Да благодаря на всички, които вложиха своята душа, умение и сърце в този труд, в това велико дело, което беше осъществено на 12 април 1961 година.

Полетът на съветския кораб "Восток-1" откри не само нова ера в изучаването на космоса, той стана предвестник на мира и доброжелателството на народа на нашата родина към всички народи на Земята. След полетите в космоса на двамата съветски хора - моя и на Герман Титов, който продължи повече от 25 часа, когато той 17 пъти обиколи земното кълбо, семейството на космонавтите се попълни с още един космонавт - американеца Джон Глен. Той извърши своя орбитален полет около земното кълбо, като направи три обиколки и прекара в космоса около три часа и половина. Ние вярваме, че семейството на космонавтите ще се попълва всяка година". 

1961 - First Man in Space Yuri Gagarin

Снимка: space.com, pics-about-space.com, esa.int