Фигура, за която се смята, че е Аугуст Ландмесер, се появява на фотография, направена на 13 юни 1936г. и публикувана на 22 март 1991г. в немския вестник „Die Zeit".

0August Landmesser

Тази снимка изобразява събиране на работници от корабостроителният завод Блом Фос /Blohm + Voss/ в Хамбург, по случай пускането по вода на кораба Хорст Весел/Horst Wessel/. Хората от снимката изпълняват нацисткия поздрав, с изключение на един мъж в тълпата, застанал с ръце, кръстосани пред тялото.

1August Landmesser  2August-Landmesser

3August-Landmesser

Аугуст Ландмесер /August Landmesser/е роден на 24 май 1910г., изчезнал безследно на 17 октомври 1944г. и обявен за мъртъв през 1949 година. Той се присъединява към нацистката партия (NSDAP) през 1931г. с надеждата да си намери работа. Когато през 1935г. се сгодява за еврейката Ирма Еклер, той е изключен от партията и обвинен в нарушаване на нацистките расови закони и по този начин той минава в опозиция на режима на Хитлер.
Двамата се разписват в Хамбург, но Нюрнбергските закони, приети месец по-късно, правят брака им невалиден. На 29 октомври 1935г. се ражда първата дъщеря на Ландмесер и Еклер, Ингрид.
През 1937г. Ландмесер и Еклер опитват да избягат в Дания, но са задържани. Тя отново е бременна, а той е обвинен и осъден през юли 1937г. за „обезчестяване на расата". Поради липса на доказателства обаче, той е оправдан на 27 май 1939 година. Двойката продължава да афишира връзката си и на 15 юли 1938г. Аугуст Ландмесер отново е арестуван и този път осъден на две и половина години в концентрационния лагер Бьоргемор. Той е освободен от затвора на 19 януари 1941г.
През февруари 1944г. Ландмесер е зачислен в наказателен 999-ти крепостен пехотен батальон. Обявен е за изчезнал при бойните действия: най-вероятно е убит по време на битка в Хърватия на 17 октомври 1944г. И той като съпругата си е обявен за мъртъв едва след войната, през 1949 година.

Ирма Еклер е задържана от Гестапо и затворена в лагера Фулюзбютел /където се ражда втората им дъщеря Ирене/. Оттам тя е прехвърлена в лагера в Ораниенбург, после в женския концентрационен лагер в Лихтенбург и накрая в женския концентрационен лагер в Равенсбрюк. Децата им първоначално са предадени на градски сиропиталища, а по-късно настанени при приемни родители. Смята се, че Ирма Еклер е закарана до т.нар. „център за евтаназия" в Бернбург през февруари 1942 г., където попада в бройката на 14000-те убити. При следвоенната обработка на документацията, тя е обявена за мъртва от 28 април 1942 година.

4August-Landmesser
Бракът на Аугуст Ландмесер и Ирма Еклер е признат за валиден от Сената на Хамбург със задна дата през лятото на 1951г.

През 1996г. Ирене Еклер публикува книгата „Законът за защита 1935–1958: Преследването на едно семейство за „обезчестяване на расата" на немски език. Този труд върху историята на нейното семейство включва голямо количество оригинални документи от въпросното време, включително писма от майка ѝ и от държавни институции.

- Wikipedia

Сцената, обезсмъртена от неизвестен фотограф, стана достояние на света през 2012 година, благодарение на японска организация, подпомагаща жертвите на земетресението в Япония от март 2011г., която бе споделена на Facebook страницата им, вероятно като символ на вдъхновение за тези, които страдат в резултат на бедствието.
Един от коментарите под публикацията гласи цитат на китайския философ Лао Дзъ - "пътуването от хиляда мили започва с една единствена стъпка"...