Експедиция на проект за подводна археология откри на дъното на Черно море повече от 41 отлично съхранени кораба на Византийската и Османската империя.

Ръководителят на експедицията проф. Джон Адамс, основател и директор на центъра по морска археология в университета на Саутхемптън, се е натъкнал на находката се заедно с екипа си изследователи от България, Гърция, САЩ и Швеция, с които работи по морския археологически проект „Черно море“ (Black Sea Maritime Archaeology Project). 41 отломки са разкрити в целия им блясък, благодарение на най-съвременния метод за изображения, наречен 3D фотограметрия .

Проектът включвал тралене на морското дъно, за да се разбере колко бързо нивото на водата се е повишило след последния ледников период преди 20 000 години. Експедицията се натъква на невероятна находка – 41 потънали кораба, запазени в почти идеално състояние. Някои от тези кораби са потънали, когато Византийската империя е била в разцвета си преди 1000 години, а някои са от по-нови османските времена. Други са потънали през 13-ти век, по времето, когато Марко Поло е търгувал в целия свят.

Археолозите са използвали два апарата с дистанционно управление за снимки и сканиране на морското дъно на дълбочина 1,8 км. Единият от тях е направил 3D снимки с висока резолюция, а вторият е бил оборудван с прожектори, лазерни скенери и камери, като също е събирал данни за местността. Изследванията са направени по карта с древни маршрути, свързвали Византия със съседните държави.

Черно море притежава едни от най-добрите условия в целия свят, които предотвратяват разпадането на дървен материал на древните кораби, заради своите безкислородни води, в които артефактите се запазват по-добре, отколкото в която и да е друга среда. Което от своя страна, позволява да се получат исторически сведения, каквито не сме имали до настоящия момент. На снимките ясно се различават фино издълбани кормила, стълбове, фрези, румпели, а дори и въжета, които са запазени почти напълно. Архитектурата на горната палуба на корабите се запазва в безпрецедентна детайлност, позволявайки на историците да сравнят до колко добре подробностите съвпадат с историческите записи.

Ясно видими на снимките са дори дърворезби, част от украса, изработена с ювелирно майсторство. Запазени са и голям брой корабни въжета, останали на морското дъно точно така, както са ги завързали древните мореплаватели. Виждат се и характеристики на древна технология за изграждане на кораби. Една от най-интересните находки е отлично запазените керамични съдове, които вероятно са били част от бита на моряците.

За един от средновековните кораби – намерен на дълбочина 1100 метра, се предполага, че е италианска търговска гемия от около 1300 г., от типа, който вероятно е използвал Марко Поло. Въпреки, че железните крепителни планки са паднали на морското дъно, платформата на кърмата е запазена, а нейните кормила са непокътнати.

Проф. Джон Адамс споделя: „Главната задача на нашия проект бяха геофизически изследвания за откриване на местоположението на потънали кораби, както и да събираме данни за историята на Черно море. Българските морски археолози са много добри и в екипа, който създадохме, състоящ се от британци, скандинавци, американци и българи, успяхме да се сработим изключително добре. На този етап резултатите ни са по-добри, отколкото очаквахме. Някои от откритите корабите са на хиляди години, датирани са от Византийската империя, а други са от османския период. Никой досега не е постигнал толкова детайлни модели на потънали кораби на такава дълбочина. Направихме хиляди висококачествени снимки и видео. Софтуер изчислява позициите на милиони точки в 3D пространството, и генерира точни, подробни 3D изображения на всяка катастрофа.“

На въпроса дали са намерили митичния потънал кораб „Черният принц“, на борда, на който се смята, че е пренасяно несметно богатство, проф. Адамс отоговаря: „Нас не ни интересуват златните съкровища. Интересува ни как са живели хората в древността. Археолозите имаме една знакова поговорка, в която се казва: „В археологията съкровището означава беда“.

Никога преди българските води на Черно море на са били изследвани толкова мащабно. В рамките на проекта „The Black Sea Maritime Archeology Project“ морски археолози и морски геофизици обединяват усилията си, за да запишат, опознаят и разберат потопеното културно наследство на България. Търсят се следи от човешката дейност от праисторически времена насам, както и промените в околната среда в този регион.

Очакванията са работата на подводните археолози да продължи три години, след това ще е необходима още една година за обработка и анализ на събраните данни.

Източник: news.nationalgeographic.com
Снимки: PHOTOGRAPH BY RODRIGO PACHECO-RUIZ, COURTESY EEF, BLACK SEA MAP, nationalgeographic.com