„По-вълнуващо е да мечтаеш да летиш, отколкото наистина да го направиш.“ ~ Братя Райт

Orville Wright (1871-1948), William Wright (1867-1912), and Katharine Wright (1874-1929), half-length portraits

Мечтата на хората да полетят съществува още от зората на човешката история. Легендарният герой от гръцката митология Икар загива, когато се приближава твърде много до слънцето и восъкът, слепващ изкусно изработените от баща му криле, се разтопява. Никога няма да узнаем точния брой на хората, загинали заради желанието си да се извисят в безкрайната синева на простора. Мнозина предприемат подобни смели опити дори и с цената на живота си. Все пак двама души, опитващи се да превърнат в реалност тази хилядолетна амбиция, получават от съдбата шанса да станат първите хора в света, полетели със самолет в небесата.

Техните усилия да конструират първия самолет лесно могат да се нарекат аматьорски, но страстното им желание и всеотдайният им стремеж на всяка цена да конструират летателно устройство в крайна сметка ги отвежда до едно забележително постижение – първия пилотиран самолет.

Уилбър и Орвил Райт са пионерите в авиацията, които позволиха на човечеството да достигне небесните висоти, което ги нарежда сред най-значимите личности на 20 век.

Двамата велосипедни механици извършват първия в историята на човечеството контролиран полет с моторен летателен апарат по-тежък от въздуха и това се случва на 17 декември 1903 г.

Изпитанието е извършено с моторен летателен апарат „Флайер I“, който, пилотиран от Орвил, се задържа във въздуха 12 секунди и изминава разстоянието от 37 метра. На следващия ден Уилбър прави второ изпитание, като този път самолетът остава в небето 59 секунди, а изминатият път е 250 метра.

Katharine Wright sits beside Wilbur, ready for her first takeoff at Pont-Long in France in 1909

Orville flies the Wright Military Flyer at Fort Myer, Virginia, 1908

1908, Orville crashes during the last trial flight, breaking his leg and hip. His passenger, Lt. Thomas Selfridge, died of a blow to the head. The Wrights delivered a new Flyer to the Army and completed the military trials in 1909

В продължение на две години след успешните полети те усъвършенстват конструкцията на аероплана, като с него извършват около 200 полета. По-късно те построяват втори и трети самолет, като непрекъснато променят двигателите им и по този начин подобряват летежа им.

Братята Райт значително променят хода на човешката история, но малко се знае за третия член от екипа на братята – Катрин Райт.

Значителен принос за успеха на тяхната кауза има и тяхната сестра, която посвещава голяма част от живота си в подкрепа на любимите си братя. Катрин Райт е родена на 19 август 1874 и е най-малкото дете в семейството. Рождената й дата съвпада с тази на брат й Орвил, но той е с три години по-голям от нея.

Семейство Райт имат пет деца, като първите двама сина са доста по-големи от останалите. Тази разлика във възрастта вероятно е причина за известна дистанцираност във взаимоотношенията им. Когато Уилбър и Орвил извършват първия успешен полет със своя моторен самолет, те изпращат телеграма до баща си в Дейтън. Тогава техният по-възрастен брат Лорин съобщава за успеха им в местната новинарска агенция. Това е единствената му постъпка, която по някакъв начин го прави съпричастен към каузата на братята му.

Съврем различни са взаимоотношенията им с Катрин. Още от ранна детска възраст тя следва навсякъде по-големите си братя. Уилбър и Орвил обичат нейната компания и се отнасят грижовно към малката си сестричка и никога не й отказват нищо. Когато семейството живее в Ричмънд, Уилбър започва да майстори нов модел кокили, които продава на другите деца, и така двамата стават доста известни сред местните малчугани.

Когато Катрин гледа как останалите деца си играят с кокилите, измайсторени от братята й, е обхваната от завист и иска от Уилбър да направи кокили и за нея. Той, разбира се, не може да откаже на малката си сестричка и изработва специално за нея кокили, подходящи за момиче. Изключително щастлива от това, Катрин носи винаги със себе си кокилите, когато излиза да играе навън. Като виждат нейната придобивка, и други момиченца пожелават да имат същите кокили, които се превръщат в истински хит сред децата в Ричмънд.

За разлика от затворените по характер Уилбър и Орвил, сестра им Катрин е общителна и ведра личност. Когато като малко момче Орвил започва да събира железни отпадъци, Катрин го следва навсякъде. Разбира се, едно малко момиченце като нея не би могло да носи тежките железа и нейното присъствие по-скоро пречи на момчето, тъй като освен другата работа, то трябва да бъде и детегледачка. Когато обаче срамежливото десетгодишно момче трябва да разговаря със съседите, докато издирва ненужни за тях железа, малката Катрин се оказва незаменима помощничка. С неподправена сърдечност общителното момиченце без колебание преговаря за цената на скрапа дори с непознати и постепенно става така, че Орвил само носи железата, а малката му сестричка е главният преговарящ. Това разпределение на ролите се оказва доста удачно и дребният им „бизнес“ процъфтява.

Когато Катрин е на 15 години, майка им Сюзън си отива от този свят и младото момиче се ннагърбва с нелеката задача да се грижи за домакинството в семейството. Едва когато отива да учи в „Обърлин Колидж“, семейството наема икономка. След като се дипломира, Катрин се връща в Дейтън, където започва работа като учителка и отново поема грижата за домакинството на баща си и братята си.

Всяка година, когато Уилбър и Орвил заминават за Кити Хоук, където извършват своите експериментални полети, Катрин остава у дома в Дейтън. Тя трудно свиква с тези раздели. В писмо до баща си, докато той е далеч от дома по време на едно от постоянните му пътувания, младата жена споделя, че се чувства изключително самотна у дома и мечтае да сподели радостта от полетите с любимите си братя.

Отдадена изцяло на грижата за близките си, Катрин дори не създава свое семейство, докато е млада. След раняването на Орвил при падането на самолета, с който той извършва демонстрационен полет за американската армия, Катрин напуска работата си в училището и се посвещава изцяло на грижите по възстановяването на брат си.

Братя Райт успяват да осъществят мечтата си и да извършат първия полет с моторен самолет в историята на човечеството. Уилбър и Орвил може би никога не биха успели да полетят със своя „Флайър“ без всеотдайната подкрепа от страна на сестра си Катрин. Тя е тази, която им помага да конструират своята машина, окуражава ги постоянно, когато те са разколебани, и грижейки се за дома им, без да изпитва и най-малко съмнение в техните способности. До голяма степен Братя Райт дължат успеха си на своята по-малка сестра Катрин.

След като двамата й братя постигат мечтата на живота си, през 1926, на 52-годишна възраст, Катрин решава да се омъжи за свой състудент, но не се радва дълго на личното си щастие. Само след три години тя се разболява от туберкулоза като своята майка. Състоянието й бързо се влошава и тя си отива от този свят.

Братята Уилбър и Орвил Райт посвещават почти целия си живот на една мечта, осъществяването на която променя историята на света. Частица от тяхната заслуга към човечеството безспорно принадлежи на сестра им Катрин.

Снимки: WUNC, Bio.com, Wright Brothers Aeroplane Company