Историк, политик, начетен смел мъж, на 41-на години Теодор Рузвелт става най-младият президент на САЩ. Това се случва след покушението на предшественика му Уилям МакКинли през септември 1901 г. При неговото управление САЩ изживяват едни от най-динамичните реформи в своята история – Рузвелт къса с традиционния американски изолационизъм и поставя начало на дипломатическите контакти със страните от Азия, Европа и Карибския басейн. Той залага на морално ръководство, мобилизиращо общественото мнение и превръща федералното правителство в защитник на обществените интереси и арбитър в конфликта на икономическите групи. През 1906 г. Рузвелт е удостоен с Нобелова награда за мир за активното си посредничество и участие в мирния договор, сложил край на Руско-японска война и влиза в историята като първият американец, лауреат на Нобелова награда.

Theodore Roosevelt (1858 ~ 1919) by John Singer Sargent, 1903

"Да се притечем на помощ на един достоен за внимание и уважение народ какъвто е българският. Един миролюбив народ който през вековете е устоял на мохамеданските вълни, днес е обезлюден от усилните си борби. Това е България. Европа бе спасена за втори път от този малък народ. Борбата беше успешна, но нанесе ужасни жертви. Да помогнем на този народ, който се бори срещу общият враг на християнската цивилизация, жертвайки се за да задържи мохамеданските орди в Мала Азия.”
Изказване на Теодор Рузвелт, публикувано в „New York American”, януари 1914 г.

***

Ако трябва да избирам между мира и справедливостта, аз избирам справедливостта.

Никога не греши само този, който нищо не прави.

Винаги съм бил привърженик на африканската пословица: "Говори меко и дръж голяма тояга в ръцете си – ще стигнеш далеч." 

Нещата, които ще унищожат Америка са благоденствие на всяка цена, мир на всяка цена, безопасност вместо дълг на първо място, любов към спокойния живот и теорията за бързо забогатяване в живота.

Мога да управлявам Съединените щати и да направлявам дъщеря си Алис, но не мога да правя и едното и другото едновременно.

Най-голям успех има този политик, който говори това, което мисли, но по-често и по-силно от останалите.

Хората питат каква е разликата между лидера и началника – лидерът води, а началникът тика.

Човек без никакво образование може само да почисти някой товарен вагон, докато университетският възпитаник може да открадне целия релсов път.

Само едно нещо е по-лошо от каменното сърце – и това е мекият мозък.

Аз съм част от всичко, което съм прочел.

Дръж очите си вперени в звездите, а краката си – стъпили на земята.

Ако вярвате, че можете, вие сте изминали половината път.

В личния живот малко хора са толкова неприятни, колкото човекът, който се хвали гръмко; и ако той не е в състояние да подкрепи думите си с дела, положението му е достойно за презрение.

В най-лошия случай ако човек не успее, ще се провали, но ще се провали, докато се стремял към нещо голямо, така че мястото му никога няма да е сред тези студени и плахи души, които не познават нито победата, нито поражението.

В нашата история все още не е имало човек, който да е водил охолен живот и неговото име да си е струвало да се запомни.

Най-голямата вреда от огромното богатство е тази, която ние, хората със средни възможности, сами си причиняваме, позволявайки такива пороци като завистта и ненавистта да навлязат дълбоко в нашите души.

Големите мисли говорят само на мислещия ум, големите дела говорят на цялото човечество.

Далече по-добре е да се решиш на големи неща, да спечелиш славни триумфи, макар и белязани със знака на провала, отколкото да се наредиш сред тези бедни души, които нито се наслаждават особено, нито страдат особено, защото живеят в някакъв сив полуздрач, който не познава нито победи, нито поражения.

Девет десети от разсъдливостта, е да бъдеш разсъдлив навреме.

Единственото важно във формулата на успеха, е да знаем как да се разбираме с хората.

Момчето, което се кани да стане голям мъж, трябва да се реши не само да преодолее хиляди пречки, но и да спечели, въпреки хиляди поражения.

Уважение заслужава човекът, който действително излиза на арената, чието лице е белязано от прах, пот и кръв, който се стреми към целта без страх, който греши и отново и отново не улучва целта, защото няма усилие без грешки и недостатъци; който знае какво е да си безкористен и се посвещава на кауза, която си заслужава; който в най-добрия случай достига високите постижения на триумфа, а в най-лошия случай, ако не успее, а много му се иска, знае, че мястото му никога няма да бъде сред боязливите и студени душици, които не познават нито победата, нито поражението.
(От реч в Сорбоната, Париж, 23 април 1910 г.)

Не можем да избегнем срещата с големите проблеми. Всичко, което можем да решим за себе си е, дали да ги посрещнем добре или зле.

Никой не се интересува колко знаеш, докато не разбере колко те е грижа.

Ред без свобода и свобода без ред са еднакво разрушителни.

Тежко е да се провалиш, но по-лошо е никога да не опиташ да успееш.

Снимки: The Spruce, Player FM