Ейбрахам ЛИНКЪЛН, 1809 ~ 1865

16-ят президент на САЩ, Ейбрахам Линкълн – роден в дървена колиба, непосещавал и година училище, самоук и с неизтощима енергия, - постига онова, в което вярва – че човек може сам да създаде себе си.

„Естествено, че когато пораснах, аз не знаех кой знае какво. Но въпреки това все пак можех да чета, да пиша и да смятам, според тройното правило, но само толкова. По-нататък не ходих на училище. Малкото предимство, което имам в момента относно натрупаните от мен знания, постигнах по необходимост, изникваща от време на време.”

За свободата, робството, демокрацията и правото на всеки човек – с подписа на Ейбрахам Линкълн, прострелян смъртоносно по време на театрален спектакъл във „Форд Тиътър“ през април 1865 г.

Abraham Lincoln by George Peter Alexander Healy, 1869

Всичко, което зная, съм научил от книгите.

Желанието за работа е толкова рядко срещано достойнство, че трябва да бъде насърчавано.

Побеждавам враговете си, превръщайки ги в приятели.

Ние едновременно предизвикаме почудата и възхитата на целия свят. Трябва да се запитаме коя е причината за нашето толкова голямо благоденствие и тогава ще разберем, че да се откажем от това единствено нещо би значело да се откажем от цялото си бъдещо благоденствие. Това е каузата, че всеки човек може сам да създаде себе си.

Президентството, дори и за най-опитните политици не е венец от рози. Няма човешко същество, което да заеме този пост и да избегне критиката.

Ако отказвате свободата на останалите, самите вие не заслужавате да бъдете свободни.

Не искам да бъда нито роб, нито робовладелец. Това е израз на моето разбиране за демокрация.

Лицемерът е човек, който, след като е убил родителите си, моли за снизхождение, защото е сирак.

Не можеш да промениш вятъра, но можеш да обърнеш платното.

Аз не вярвам в закон, който да не дава възможност на човек да забогатее – това по-скоро би навредило, отколкото да оправи нещата.

За да спечели правото дело, са необходими не окървавени куршуми, а мирно дадени гласове.

Характерът е като дърво, а репутацията е неговата сянка. Ние се грижим за сянката, но всъщност трябва да се грижим за дървото.

Можеш да лъжеш целия народ за известно време. Можеш да лъжеш част от народа през цялото време. Но не можеш да лъжеш целия народ през цялото време.

Ако има нещо, което е дълг на целия народ и което не може да бъде оставено в други, освен в собствените ръце на хората, то това е постоянството и непрекъснатостта на собствените им свободи и институции.

Когато човек започне като бедняк, както започват повечето хора в житейската надпревара, свободното общество е онова, в което той знае, че може да подобри положението си; той знае, че не съществуват твърдо установени условия за труд, които да важат през целия му живот.

Нашето управление почива на общественото мнение. Онзи, който може да промени общественото мнение, в същата степен може да промени и управлението.

Нека всеки американец, всеки, обичащ свободата, всеки, желаещ доброто на своите потомци, се закълне в пролятата от Революцията кръв никога да не нарушава и по най-незначителен начин законите на страната и никога да не проявява търпимост към нарушаването им от страната на други хора. Нека всяка американска майка вдъхва на проговарящото дете, гукащо в скута й, уважение към закона; нека това се преподава в училищата и колежите; нека е записано в читанките, тетрадките и алманасите, нека бъде проповядвано от амвона, възвестявано в законодателните събрания и прилагано в съдебните зали.

Никой няма достатъчно добра памет, за да бъде преуспяващ лъжец.

Овчарят прогонва вълка, впил зъби в гърлото на овцата, поради което овцата смята овчаря за свой освободител, докато вълкът го заклеймява за същата постъпка като "рушител на свободата", особено след като овцата е черна. Ясно е, че овцата и вълкът не са постигнали съгласие относно дефиницията на думата "свобода", и точно същата разлика е най-разпространена сред човеците, макар че всички те проповядват любов към свободата.

Пред лицето на света аз се заклевам във вечна вярност към справедливата кауза – така, както я разбирам аз – на земята на моя живот, на моята свобода и на моята любов. Нима има човек, мислещ като мен, който не би положил без страх клетвата, която давам?

Робството е основано на егоизма в човешката природа, а противопоставянето на робството - на човешката любов към справедливостта.

Собствеността е плод на труда, собствеността е нещо желано, тя е едно несъмнено добро на този свят. Фактът, че някои са богати, означава, че и други могат да забогатеят, така че това просто насърчава трудолюбието и предприемчивостта. Нека бездомникът не руши чуждия дом – нека той усърдно се труди и си построи собствен дом.

Управлението не бива да се намесва в нищо, което хората сами могат да направят добре за себе си.

Желая да доживея времето, когато образованието, а посредством него и моралът, здравомислието, предприемчивостта и трудолюбието ще се отнасят до много повече хора, отколкото сега; ще се радвам, стига да е по силите ми, да допринеса с нещо за напредъка на всяко начинание, криещо тенденцията да се стигне по-скоро до този щастлив период.

Изображения: Wikipedia