„Ако цивилизацията иска да оцелее, ние трябва да развиваме науката за човешките взаимоотношения.”

4 президентски мандата и управление в продължение на 12 години  от 1933 г. до 1945 г. Франклин Делано Рузвелт е един от най-популярните обитатели на Белия дом и един от най-успешните президенти на САЩ. С блестящо чувство за хумор, въпреки здравословните проблеми и факта, че на 39 години е прикован доживот на инвалидна количка, Рузвелт смело и далновидно ръководи САЩ през мрачните години на Голямата депресия и Втората световна война. През 1910 г. влиза в политиката, като печели място в Сената на Ню Йорк от Демократическата партия. През 1921 г. се разболява от полиомиелит, но се връща на политическата сцена през 1928 г. и печели изборите за губернатор на Ню Йорк. Успехите му го правят очевидната кандидатура на демократите за президентските избори през 1932 г., а политиката, която води, отваря пред него вратите на Белия дом за още 3 поредни президентски победи.

Franklin Roosevelt (1882 ~ 1945), Portrait by Jacob H. Perskie, 1941

Мирът, както и благотворителността, започват от дома.

Очакваме с нетърпение свят, основан на четири основни човешки свободи. Първата е свободата на словото и изразяването. Втората е свободата на всеки човек да се покланя на Бога по свой собствен начин. Третата е свободата от лишения. Четвъртата е свободата от страха.

Винаги сме знаели, че нехайното отношение към собствения интерес е лош морал, но сега вече знаем, че това е лоша икономика.

Никога не подценявай човек, който се надценява.

Всички знаем, че книгите горят, но знаем много добре, че книгите не могат да бъдат унищожени чрез огън. Хората умират, но не и книгите. Никой човек и никаква сила не могат да унищожат паметта … В тази война, както знаем, книгите са оръжия. И това е част от вашето посвещение винаги да правите от тях оръжия за човешката свобода.

Искаме нещо повече от край на войната, искаме край на началото на всички войни.

Може да не сме в състояние да подготвим бъдеще за нашите деца, но можем поне да подготвим нашите деца за бъдещето.

Изпитвам непоколебимата увереност, че демокрацията, не може да бъде разрушена, ако поддържаме ресурсите си от библиотеки и мислещите хора имат възможност да ги използват.

Бариерата пред успеха не е нещо, което съществува в реалния свят – това са чисто и просто нашите съмнения в способностите ни.

Franklin D. Roosevelt and Eleanor Roosevelt in Warm Springs, Georgia, 1930

President Franklin D. Roosevelt with his dog Fala at a picnic on "Sunset Hill" near Pine Plains, NY. 8 August 1940

В тези дни на трудности ние, американците, навсякъде трябва и ще избираме пътя на социалната справедливост, пътя на вярата, пътя на надеждата, пътя на любовта към ближния.

Войната на идеи не може да бъде спечелена без книги, както морската битка не може да бъде спечелена без военни кораби. Книгите, също като корабите, имат най-тежката броня, най-дългия пробег и най-мощните оръдия.

Голямата сила включва и голяма отговорност.

Демокрацията не може да успее, ако онези, които осъществяват своя избор не са готови да избират разумно. Истинската защита на демокрацията, следователно, е образованието.

Щастието не е в самото притежание на парите. То се крие в радостта от постигнатото, в тръпката от творческото усилие.

Днес се сблъскваме с очевидния факт, че ако цивилизацията иска да оцелее, ние трябва да развиваме науката за човешките взаимоотношения, способността на всички народи да живеят заедно и да работят заедно в един и същи свят в мир.

Тези, които отдавна се радват на такива привилегии, на каквито се радваме и ние, понякога забравят, че за да бъдат спечелени те, са загивали хора.

Истинската индивидуална свобода не може да съществува без икономическа сигурност и независимост. Гладните и безработни хора – това е ресурсът, върху който са създадени диктатурите.

The strategy meeting of Premier Joseph Stalin, President Franklin D. Roosevelt, and Prime Minister Winston Churchill at the Russian Embassy at Tehran, Iran, Conference November 28 ~ December 1, 1943

Franklin D. Roosevelt with Winston Churchill at the Casablanca Conference. January 22, 1943

Човешката доброта никога не е отслабвала силата или смекчавала издръжливостта на един свободен народ. Една нация не е необходимо да бъде жестока, за да бъде непоколебима.

Доверието процъфтява благодарение на честността, на честта, на неотменимостта на задълженията, на преданата защита, на безкористното изпълнение. Без тях не може да просъществува.
(От речта при встъпване в първи президентски мандат, 4 март 1933)

Единствената сигурна опора на свободата е правителство, достатъчно силно, за да защити интересите на народа, и народ, достатъчно силен и достатъчно добре информиран, за да поддържа своя суверенен контрол над правителството.

Единственото нещо, от което трябва да се страхуваме, е самият страх.

Животът на нацията се определя не от броя на годините, а от силата на човешкия дух.
(От речта при встъпване в четвърти президентски мандат, 20 януари 1941)

Има много начини да вървите напред, но само един начин да стоите на едно място.

Консерваторът е човек с два напълно здрави крака, който обаче никога не се е научил да ходи напред.

Може да не съм най-умният в света, но със сигурност съм си взел умни колеги.

Народ, който унищожава своите почви, унищожава себе си. Горите са белите дробове на нашата земя, които, пречиствайки въздуха, дават нова сила на хората.

FDR’s Third Inauguration. January 20, 1941

Franklin and Eleanor Roosevelt riding in an open car, returning to the White House from FDR’s third inauguration. January 20, 1941

Научихме, че не можем да живеем в мир изолирано; че нашето собствено благополучие зависи от благополучието на нации, които са далеч от нас. Научихме се да живеем като граждани в света, като членове на човешката общност.
(Oт речта при встъпване в четвърти президентски мандат, 20 ян. 1941)

Не е достатъчно само да искате – трябва да се запитате какво ще направите вие самите, за да получите нещата, които искате.

Повторението не превръща лъжата в истина.

По-добре случайните грешки на правителство, което живее в дух на благотворителност, отколкото продължаващите пропуски на правителство, замръзнало в леда на собственото си безразличие.

Понякога си мисля, че спасителната благодат на Америка се крие във факта, че по-голямата част от американците притежават две големи качества: чувството за хумор и чувството за мярка.

Трябва да се придържаме към факта, че икономическите закони не са природно творение. Те са създадени от човешки същества.

Хората не са пленници на съдбата, а само на собствените си умове.

Ние, и всички вие, които вярвате в свободата като нас – по-скоро бихме загинали прави, отколкото да живеем на колене.

President Franklin D. Roosevelt prepares for his famous "fireside chats". Courtesy of the Library of Congress, September 6, 1936

Franklin D. Roosevelt, April 11, 1945

Снимки: Franklin Delano Roosevelt Library Photo Collection, fdr.blogs.archives.gov, en.wikipedia.org