За снимката „Раждането на една балерина" (1966), Юрий Абрамочкин е удостоен с наградата World Press Photo Golden Eye. Роден през 1936 г., той става фотограф съвсем случайно. Когато е на 21 г., е нает на работа в московската строителна компания „Мосстрой". Там често прави снимки на скици и чертежи, а през 1957 г. от „Мосстрой" му предлагат да запечата процеса по преместване на сграда в Москва. По-късно същата година, Абрамочкин е поканен за фотограф на Фестивала за младежи и студенти, а времето потвърждава, че е попаднал на пътя на своето призвание. Много негови кадри създават лицето на класическа съветска фотография. Абрамочкин запечатва за историята лицата на световни политически лидери и срещи на върха, и се старае винаги да бъде на подходящото място в подходящото време.

„Много обичам промеждутъчните кадри. Най-добрите снимки на публични личности винаги се получават след протоколните пози, когато всички започват да се държат естествено. Всъщност, не е нужно фотографът да се залавя за работа веднага след запознанството си с човека. Трябва да се прояви сдържаност, да се създаде непринудена атмосфера, доверие, и чак тогава да започнат снимките. А след като те свършат, трябва да се разделите с човека с добро и уважение", споделя Абрамочкин.

Не само политическата арена обаче вдъхновява руския фотограф. Неговият обектив често е насочен към обикновените хора и техните нережисирани истории от ежедневието. Той е сред първите фотожурналисти, които въвеждат спонтанната фотография в професията.

Следващите снимки са от годините, когато Абрамочкин пътува из целия СССР, създавайки истински шедьоври на документалната фотография.

Екипаж „Трима богатири”, 1980 г.

Млада земя, 1962 г.

Раждането на една балерина, 1966 г.

Кратък закуска и училищни новости, Москва, 1965 г.

Рибари


Съветските авиоконструктори А. Н. Туполев и С. В. Ильюшин

Ямал, 1964 г.

Под прицел

Едита Пиеха във вихъра си

Семеен ремонт на автомобила

Двама

Жени перат бельо на реката

Юрий Абрамочкин с Юрий Гагарин, 1961 год.

Хлябът от нивите, 1964 г.

Джигити, Дагестан, 1968 г.

Лезгинка Махмуда Эсамбаева, Подножието на Грозни, 1971 г.

Леонид Илич Брежнев сред пионерите

Юрий Алексеевич Гагарин

Опашка пред мавзолея, 1987 г.

Горбачов и Рейгън

Boney M. на Червения площад, 1978 г.

Строим Москва

Преселници, 1964 г.

Регулировчик, Москва, 1962 г.

Юрий Абрамочкин

Снимки: cameralabs.org, FotoСфера