При строежа на много язовири цели села са били потопявани и напълно заличавани от лицето на земята. Такава е съдбата и на с. Живовци и с. Калиманица. Някогашните китни селца сега лежат на дъното на язовир Огоста, до гр. Монтана, а жителите им отдавна са изселени. Впрочем, Калиманица е родното място на Йордан Радичков и драмата с изселването провокира писателят да напише новелата "Последно лято". По-късно режисьорът Христо Христов заснема по нея едноименния филм.

23898916

В блога си Красимир Андонов (www.blog.krasimirandonov.com) разказва за едно свое пътуване до призрачните останки на Живовци:

„С времето гробищата се превръщат в следи на живота, не на смъртта.

От домовете на потопените села не е останало нищо, а дори и да е останало, то сега лежи на дъното. Виж обаче, църквите и гробищата са друга работа. Разположени на най-високото място край селото, някои от тях са оцелели самотници. И докато камбанариите и техните храмове гледат отвисоко прииждащите всяка година снежни води, то селските гробища често скриват своите паметници под тях.

Посетих за първи път района на другото потопено село - Живовци през пролетта на 2004 година. Тогава водите на язовира не бяха високи и не стигаха до самата църква.

Когато се приближих към църквата чух нещо странно. От някъде идваше звън на хлопки, придружен от време на време с блеене на овце. Портата на църквата беше залостена и когато я отворих видях смайваща гледка. В храма, под избушения олтар, живееше голямо стадо от овце и кози.

ovce

Години по-късно се върнах на същото място, стадото вече го нямаше, тъй като междувременно овчарят се бе споминал."

049420194214

Фотограф: Стефан Стефанов
Повече снимки на фотографа може да видите ТУК

През годините водите на язовира заливат църквата „Св.Възнесение", строена през 1858г. и почти я разрушават – съборен е покривът й, и последните останали стенописи са напълно отмити, но онова, което стряска най-много местните и провокира въпроси, е непокътнатият лик на дявола, застинал върху камбанарията. Сега, когато водата се е отдръпнала, на сушата отново са се показали църквата, гробищата и старата селска чешма...

3253 1155593850495 4023631 n

Не са никак малко и страховитите истории и легенди, които жителите на Монтана разказват за потъналите села. Една от тях е за водолазите, които се гмурнали да търсят трупа на удавник през 90-те. Тъй като през годините Огоста взимал не малко жертви, гмурците отдавна били привикнали с призрачната гледка в тинята на язовира – цели къщи, улици, дори гниещи трупове на автомобили и селскостопанска техника. Но двама от тях видели нещо, за което много пъти сме чували и приемали за преувеличена рибарска шега – гигантски сомове, с размерите на акула. В следствие от уплахата косата на единия от водолазите побеляла напълно.

ogosta photo-forum.net

Дали чудовищните сомове, заедно с призраците на миналото, сега са единствените обитатели на подводните села, никой не може да каже с категоричност. Но и днес, ако отидете на бреговете на язовира, ще видите стърчащите на половина от водата електрически стълбове и зловещите останки, говорещи за хиляди потопени съдби.

jivovci12

с.Живовци преди потапянето

jivovcichurch1

църквата "Св.Възнесение" преди

voda

останки от гробището

6892429u

изплувалата наскоро стара чешма край селото, от която все още тече вода...

Фотограф: Полина Иванова 

Заглавна снимка: Мария Владимирова