Назаем от киното

Ал Пачино като Тони Д‘Амато в зрелищната  спортна драма на Оливър Стоун „Всяка една неделя". Речта на Пачино, влязъл в кожата на опитен треньор по американски футбол казва всичко, което води към победата. Не само на зеления терен, а и в живота. Защото всеки ден е битка, за която е нужно да сме подготвени, всяка крачка е малкото, което ни кара да вървим по пътя към голямата мечта, а вярата в победата е всичко. Готови ли сте за нея?

 

Не знам какво да ви кажа. Остават 3 минути до най-голямата битка в професионалната ни кариера. Днес е решителният ден. Или ще станем отново отбор, или ще ни смачкат. Ще ни мачкат сантиметър по сантиметър, мач по мач…

В момента сме в Ада, господа! Повярвайте ми. И можем да си останем там и да им позволим да ни размажат… Или можем с бой да си пробием път към слънцето. Можем да се измъкнем от Ада, сантиметър по сантиметър.

Аз не мога да го свърша вместо вас. Прекалено стар съм вече…

Когато се огледам и видя младите ви лица, си мисля, че направих всички възможни грешни избори в живота. Не знам дали ще ми повярвате, но пропилях всичките си пари. Прогоних всички, които някога са ме обичали. Напоследък дори не понасям лицето, което виждам в огледалото.

Когато човек остарее, той губи някои неща. Това е част от живота.

Но научаваме всичко това, чак когато започнем да го губим. Накрая разбираш, че животът е игра на сантиметри. Също като футболът. Защото и в двете игри - и в живота, и във футбола, имаш ужасно малка възможност да грешиш. Една стъпка в грешната посока и всичко отива на вятъра.

Една секунда закъснение и изпускаш момента.

Сантиметрите, които ни трябват, са навсякъде около нас. Те са във всяка малка възможност, във всяка минута и секунда. Целта на нашия отбор е да се бори за сантиметъра. В този отбор разкъсаме себе си и всички около нас в името на този сантиметър. Ние се борим за него със зъби и нокти, защото знаем, че когато съберем всички спечелени сантиметри, те ще очертаят границата между победата и поражението! Между живота и смъртта!

Във всяка битка този, който е готов да умре, ще спечели сантиметъра. И ако аз продължавам да живея, това е защото не съм се отказал да се боря до смърт за този сантиметър.

Защото това е животът! Сантиметрите, които имате пред себе си!

Не мога да ви накарам да победите!

Погледнете човека до вас! Погледнете го в очите! Ще видите очите на човек, който ще се бори заедно с вас! Ще видите очите на човек, който ще се жертва за отбора, защото знае, че когато се наложи, ще направите същото и за него!

Това означава отбор, господа! Сега от нас зависи дали отново ще станем отбор или всеки от нас ще умре сам.

Това е футболът, момчета. Това е всичко. И така ... Какво ще направите?

 

Al Pacino - Any Given Sunday - "Inch By Inch"

Any Given Sunday, 1999, Director Oliver Stone
Изображения: thatwasabitmental.com, highdefdigest.com, craveonline.com, film.com, express.co.uk