„Външният вид е последното нещо, което трябва да цените в даден човек.“

В края на миналата година Джулия Робъртс закри профила си в Инстаграм – социалната мрежа за споделяне на снимки, и отправи послание към всички жени по света, в което ги призова да открият отново естествената си красота и да откажат да следват наложените от козметичните компании и медиите изкуствени стандарти за красота. В обръщението си заяви, че харесва бръчките си и не желае да слага повече грим по лицето си.

Но дори и без грим, в края на април тази година, сп. Пийпъл за пети пореден път обяви 49-годишната Джулия Робъртс за най-красивата жена на планетата.

Холивудската актриса е майка на три деца и продължава да се снима в киното, като гордо заявява, че в момента се намира в най-хубавите си години.

(Julia Roberts, Cannes Film Festival, 2016 ~ © PA)

Съвършенството е съвременната болест на много нации. Покриваме лицата си с тонове козметика. Редовно се помпаме с ботокс и се изтезаваме с глад, за да достигнем "идеалните размери“.

Опитваме се да поправим нещо, което въобще не се нуждае от корекция. А в същото време това, което трябва да е във фокуса на вниманието ни, остава на заден план.

Това е нашата душа. Душата, която има нужда от грижа и много работа. Дойде време да се заемем с това.

Кажете честно – как може да чакате някой да се влюби във вас, ако сами не обичате себе си?

Искам ясно да разберете – няма значение как изглежда човек отвън, ако е кух отвътре.

Днес искам ясно да заявя пред всички – повече няма да слагам грим. Не искам да използвам грим, защото се уморих да нося чуждо лице.

Дойде време да свалим маските.

Знам, че имам бръчки, но искам да ги гледам. Това съм аз – истинската. Искам да ме приемате такава, каквато съм.

Светът днес е луд по външното. Дори не може да си представите какъв оборот въртят компаниите, които са ви внушили да влагате парите си, за да заличите неизбежните признаци на старостта, като прибягвате до несигурни и неестествени продукти против стареене.

Нормите за красота на 21-и век могат да бъдат определени като ненормални. Това е красота със стероиди, които като вирус се разпространяват из целия свят. И това е ужасно.

Разберете, че изкуствената естетика моделира света, като ни държи заложници на илюзиите за външността ни. И вместо да живеем и да следваме нашия естествен път, ние сме принудени да следваме някакви канони на красотата, които са ни натрапени.

И знаете ли какво? Аз съм уморена. Казвам си: стига. И призовавам всички вас да спрете и да си спомните какви сте вие в действителност, и какво наистина искате да правите.

Спомнете си КОИ сте.

Никой никога не може на 100 процента да отговори на критериите за красота. Външният вид - това е последното нещо, което трябва да цените в даден човек.

Защото това, което има истинско значение – е душата. Не забравяйте това.

Снимки: Heart Radio, GotCeleb